Hlavní obsah

Štybar: Zaplatil jsem za školáckou chybu

Na úvod nového ročníku cyklokrosového Světového poháru skončil Zdeněk Štybar třetí. Úřadující mistr světa jel celý plzeňský závod vpředu, ale kvůli zaváhání pár metrů před cílem přišel o šanci obhájit loňské vítězství. Triumf nakonec slavil Belgičan Sven Nys.

Foto: Petr Eret, ČTK

Cyklokrosař Zdeněk Štybar na plzeňské trati

Článek

Nejste ze třetího místa trochu zklamán?

Hrozně jsem chtěl vyhrát. Během závodu se mi jelo líp a líp, zdálo se mi, že Nys ztratil dost sil, když nás s Pauwelsem musel dojíždět. Ale tři kola si za námi odpočinul a v závěru ukázal, jak se cyklokros jezdí. Bohužel rozhodla moje blbost, která by se mi neměla stávat. Byla to fakt školácká chyba a zaplatil jsem za ni.

Co se přesně stalo?

Věděl jsem, že v posledním kole musím najet první na schody, jenže Sven se vešel přesně mezi mě a strom. Já musel jít na brzdy a trochu se ho i lekl, jak se tam vynořil. Nechal jsem tam snad dvacet centimetrů díru a on se do ní vešel. Myslel jsem si, že by se tam nevešla ani řídítka, ale Sven to dokázal, úplně stejně mě předjel na Nový rok v Baalu.

Tak máte aspoň motivaci na další neděli do Tábora.

To stoprocentně. Kdybych teď vyhrál s kondicí, která po pauze kvůli problémům s kolenem není ideální, mohl bych se uspokojit. Takhle mě to nutí makat dál a doufám, že příště v Táboře už o vítězství budu schopen bojovat.

Je pro vás hodně zavazující závodit před českými fanoušky?

Cítím daleko větší tlak. Možná si ho na sebe dělám sám. Doma chci vždycky vyhrát, jsem ve stresu. Dnes byla ta atmosféra s každým kolem lepší a lepší, naprosto srovnatelná s belgickými závody. Lidi mě tak namotivovali a možná i vybláznili k síle, kterou v těch nohách ani nemám.

Užijete si teď týden mezi závody v Česku doma u rodičů ve Stříbře?

Bohužel ne, i když jsem to původně takhle plánoval. Ve středu a čtvrtek máme se stájí Omega Pharma-Quick Step v Bruselu setkání před novou sezónou. A musím tam být, takže v úterý večer odlétám. Naštěstí je to v hotelu hned u letiště, takže nemusím dál složitě cestovat.

O co přesně tam půjde?

Čeká nás focení, budou nám brát míry na oblečení. Je to vlastně jediný den v roce, kdy se sejde celý tým. Já se těším, že aspoň všechny poznám. Letos se mi to ani nepoštěstilo. Bylo nás osmadvacet a poznal jsem maximálně patnáct kluků, protože závodíme na několika frontách.

Nemrzí vás, že vaší belgické partnerce Ine nemůžete ukázat krásy Čech?

Bohužel s tím nic nenadělám. O to víc si musíme užít společné pondělí a úterý dopoledne. Ve čtvrtek večer jsem zase zpátky a v pátek pojedeme společně do Tábora.

Reklama