Hlavní obsah

Biker Kulhavý se chystá na cyklokros, ale jen kvůli tréninku

HLINSKO

Speciální kola má Jaroslav Kulhavý doma ani ne dva týdny, projet se na nich byl zatím jen jednou. Přesto v pátek v Hlinsku naskočí mistr světa na horských kolech do Českého poháru v cyklokrosu. Ale zřejmě to bude jen jedna z epizod, aby nejlepší biker světa nevypadl z tréninkového rytmu. Jestli se někdy Kulhavý stane cyklokrosovým specialistou, tak až po olympiádě v Londýně.

Foto: Michal Červený/mtbs.cz

Jaroslav Kulhavý.

Článek

Před několika dny začal trénovat po nemoci, kterou si přivezl z Francie. "Už se cítím docela dobře, i když to uzdravování bylo delší. Ale už je to dobré a začnu cyklokrosem. Jde mi jen o trénink, abych nevypadl z tempa do konce roku, takže ambice tam mít nebudu," prohlásil Kulhavý.

I když... "Jasně, že budu chtít jezdit vepředu, abych tam nedělal ostudu, jsou to závody. Ale jde hlavně o trénink, abych zůstal v intenzitě," řekl.

Na vítězství nepomýšlí

Při prvním závodu v cyklokrosu nejspíš nemůže pomýšlet na vítězství, protože bude mít špatnou startovní pozici. Navíc se na speciálu byl projet pouze jednou. Je zvyklý na celoodpružené kolo, nyní bude mít pevný rám. "Trvá mi několik týdnů, než si na to zvyknu. Takhle si upravím posed a jedu," usmíval se.

Do prosince, než odjede na Mallorku na soustředění, ještě pár závodů absolvuje. "Takže pak bych určitě chtěl nějaký i vyhrát," nezapřel v sobě závodnického ducha.

Nejdůležitější je olympiáda

A když se bude cítit dobře, mohl by se připravit i na domácí šampionát, na němž byl před rokem třetí. "Když to půjde a budu se cítit dobře, tak bych chtěl domácí šampionát jet, ale když budu potřebovat trénovat na biku, tak to nebudu riskovat. Olympiáda je pro mě důležitější," konstatoval nejlepší armádní sportovec Česka, který bude v Londýně velkým adeptem na medaili.

I kdyby se mu extrémně dařilo, přechod na silnici, s níž už v minulosti také koketoval, či k cyklokrosu právě kvůli olympiádě nehrozí. "Budu potřebovat najíždět v teple kilometry na biku," řekl Kulhavý, kterého přemlouvali trenéři cyklokrosu i ke startu ve Světovém poháru. "Ale to bych se na to musel připravit a já na tom jel zatím jen jednou," pravil.

Láká ho i silnice

Do budoucna by ho však cyklokrosový nebo silniční speciál lákaly. "Cyklokros i silnice jsou zajímavé, je těžké odhadovat, jak to jednou bude," uvedl. Rád by v budoucnu dvě disciplíny kombinoval, záležet také bude na jeho olympijském výsledku v Londýně. "Možná bych to jednu sezónu zkusil, ale nechávám to otevřené. Je ale pravda, že nechci zůstat další čtyři roky jen na bikách," dodal.

Reklama