Hlavní obsah

Scarponi udržel v horách vedení, Faltýnek nejlepším vrchařem

JELENIA GÓRA

Italský cyklista Michele Scarponi z týmu Domina Vacanze zůstává i po šesté přetěžké horské etapě lídrem 57. ročníku Závodu míru. Do cíle přijel na druhém místě v pětičlenné skupině uprchlíků. Z vítězství se radoval Polák Slawomir Kohut (CCC Polsat), který se posunul na druhou příčku celkové klasifikace.

Článek

V etapě na polském území se sedmi vrchařskými prémiemi o sobě dali vědět Češi. Především Jan Faltýnek ze stáje PSK Whirlpool a Tomáš Konečný hájící barvy německého týmu T-Mobile. Faltýnek byl už na 15. kilometru u zrodu úniku tříčlenné skupiny, do níž se posléze dotáhl i Konečný. Chvilku jelo vpředu deset lidí, ale příliš nespolupracovali.

"Nikdo nechtěl tahat. Němec Heppner nevydržel a vyrazil dopředu. Za ním šel Konečný a já si je doskočil. Únik byl na světě," uvedl Faltýnek, který vyhrál čtyři vrchařské prémie a jednou byl druhý.

To mu stačilo, aby vysvlékl z trikotu nejlepšího vrchaře Itala Giuntiho. "Jsem rád, že se mi to povedlo, hodně si toho cením. Když už jsem neměl nárok na nějaký převratný výsledek v celkovém pořadí, chtěl jsem se takhle zviditelnit," říkal cyklista PSK Whirlpool.

V horách zaskočila zima

Únik trojice se dvěma Čechy však vzal za své na 155. kilometru. Hlavní pole s majitelem žlutého trikotu zrychlilo. "Aspoň jsme bojovali a já si dobře zazávodil," prohlásil Konečný, když v cíli drkotal zubama. Druhou polovinu etapy totiž pršelo a v horách byla veliká zima. Teploměr ukazoval jen něco kolem osmi stupňů.

"Poslední sjezd z Karpacze byl hodně nebezpečný. Kvůli mlze jsem pomalu nevěděl, kam jedu," líčil Luboš Kejval ze stáje eD'system-ZVVZ. Únik trojice uprchlíků dlouho nikoho příliš nevzrušoval. I proto náskok narostl až na 2 minuty.

"Nikoho to moc nevzrušovalo. Pořádně se začalo závodit až posledních 60 kilometrů. Scarponi i jeho tým byli v balíku ledově klidní," dodal Kejval, který dojel čtrnáctý a celkově je osmý jako nejlepší z Čechů.

Při stoupání na poslední vrchařskou prémii vyrazili dopředu Poláci Kohut, Brozyna, Romanik a Przydzial následováni Scarponim. V cíli měli k dobru 7 vteřin před zhruba třicetičlennou skupinou, jejíž spurt vyhrál Zabel.

V ní přijeli kromě Kejvala ještě jeho stájoví kolegové Benčík, Pfannberger a také Kadlec (Vini Caldirola). Nový král soutěže o puntíkatý trikot Faltýnek ztratil 9:32 min., Konečný dorazil s mankem 12:34 min. "Bylo to hodně tvrdé, hlavně kvůli té zimě. Zatím nic není rozhodnuto. Poláci tady jezdí skvěle a tým CCC Polsat bude ještě nebezpečný," uvedl lídr závodu.

Závod míru - 6. etapa
Sczawno Zdrój - Jelenia Góra, 190 km
1. Slaw. Kohut (CCC Polsat)5:06:12
2. Scarponi (It.).
3. Brozyna (Pol.).
4. Romanik (Pol.).
5. Przydzial (Pol.).
6. Zabel (Něm.)+7, 39
...
14. Kejval (eD'system-ZVVZ).
31. Kadlec (Vini Caldirola).
33. Benčík (eD'system-ZVVZ).
39. Kollert (PSK Whirlpool)+ 31
43. Fadrný (PSK Whirlpool)+ 2:59
48. Mareš (PSK Whirlpool)+ 3:35
Průběžné pořadí
1. Scarponi (It.)23:52:13
2. Slaw. Kohut (Pol.)+ 4
3. Beuchat (Švýc.)+ 17
4. Giunti (It.)+ 37
5. Werner (Něm.)+ 40
...
8. Kejval+ 1:33
11. Kollert+ 4:08
18. Benčík+ 5:14
23. Fadrný+ 5:36
29. Kadlec+ 6:07
55. Konečný+ 17:38

Reklama