Hlavní obsah

Štybar pomýšlí na olympijský start v silničním závodě

Brno

Start na olympijských hrách v Londýně v silničním závodě jednotlivců je jedním z hlavní cílů v nadcházející sezóně pro bývalého cyklokrosového šampiona Zdeňka Štybara.

Foto: Sport.cz

Zdeněk Štybar by rád startoval v Londýně.

Článek

"Budu dělat všechno pro to, abych se na olympijské hry dostal. Záleží hodně na mých výsledcích nejen na mistrovství republiky, ale také v dalších závodech," řekl dnes novinářům v Brně.

Čeští silniční cyklisté mají zatím na olympiádě jistá dvě místa s možností rozšíření na tři.

Šestadvacetiletý člen Omega Pharma QuickStep českého miliardáře Zdeňka Bakaly se chystá po zimní sezoně v terénu na letošní premiéru na silnici. Po posledním cyklokrosovém závodu koncem února v Hasseltu si dopřál Štybar volno. "Tělo potřebovalo být čtyři týdny bez kola. Užil jsem si to, i když jsem sportoval. Trávil jsem půldruhé hodiny v posilovně, plaval jsem. Nyní začínám opět trénovat," řekl.

Program bude mít podobný jako loni. Měl by začít závodem Čtyři dny v Dunkerque, kde před rokem obsadil celkové třetí místo. Plánuje start v etapovém závodě Kolem Švýcarska a potom mistrovství České republiky. Po něm se rozhodne o dalším programu.

S přechodem mezi silničáře si nedělá problémy. Základem je podle něj vytrvalost. Na cyklokrosové závody se připravoval denně čtyři až pět hodin, teď svoje dávky o nějakou hodinu zvýší.

Rozdíl mezi oběma odvětvími je podle Štybara jasný. "V cyklokrosu většinou vyhraje nejlepší. Na silnici to tak není. Úspěch je o štěstí být ve správný čas na správném místě. Má to z mého pohledu více do sebe," prohlásil. Sám by se chtěl specializovat na jednorázové závody. "Pokud se nenaučím taktiku závodění, tak nemám šanci vyhrát. Loni jsem toho pochytil hodně, skončil jsem ale už v polovině srpna. Letos si chci sezonu prodloužit," uvedl s tím, že pokukuje po španělské Vueltě.

Reklama