Hlavní obsah

Americký cyklista Hincapie po sezoně ukončí kariéru

New York

Cyklista George Hincapie ze stáje BMC Racing potvrdil v pondělí svůj úmysl ukončit po sezoně kariéru v profesionálním pelotonu, v němž se pohybuje od roku 1994. Posledními velkými závody, na nichž se brzy devětatřicetiletý americký silničář objeví, budou Tour de France a USA Pro Cycling Challenge.

Článek

Trojnásobný americký šampion ze silničního závodu, který má na kontě i čtyři etapové triumfy z Tour de France, dospěl k zásadnímu rozhodnutí poté, co tuto možnost prodiskutoval se svými nejbližšími a velmi pečlivě ji zvážil. "Nejde o jednoduché rozhodování," připustil v rozhovoru pro server Cycling News.

"Došel jsem k závěru, že bych rád odešel v době, kdy ještě mohu být něčím prospěšný. Být schopen závodit 19 let jako profesionální cyklista je něco, o čem jsem nikdy ani nesnil, že by se mi podařilo," prohlásil Hincapie.

Svoji roli při Američanově rozhodování sehrál i fakt, že se chce více věnovat rodině. "Je dobře, že budu mít více času na děti. Dostávají se do věku, kdy mě postrádají, jakmile jsem pryč," uvedl.

Účastník pěti olympiád by však i v budoucnu rád setrval v cyklistickém prostředí a věří, že by tomu tak mohlo být v nějaké roli v jeho současné stáji. Vytížený bude i díky své firmě Hincapie Sportswear, která se zabývá sportovním oblečením.

"Určitě nechci úplně odejít z cyklistiky," ujistil Hincapie, jenž by si v závěru kariéry přál opět po roce pomoci týmovému kolegovi Cadelu Evansovi k zopakování triumfu na Tour de France. "Hrozně mě to motivuje, abych mu pomohl vyhrát znovu Tour," prohlásil Hincapie, jenž by se měl během příštího týdne dozvědět, zda se pošesté dostane do olympijské nominace.

Evanse novinka o plánech týmového kolegy rozesmutnila. "Věřím, že ještě své rozhodnutí přehodnotí. A myslím, že v to samé začala doufat i spousta cyklistických fanoušků po celém světě, když se tuhle zprávu dozvěděli. George je neuvěřitelný. Je základem našeho týmu, a to nejen jako kapitán na silnici, ale i v celé týmové struktuře," dodal Evans.

V současnosti by si prý nepřál nic tak moc jako právě naplnění představy, kterak mu Hincapie pomůže k zopakování vítězství na slavné Tour de France. "V tento okamžik je to jako sen, ale jde o sen, který bych rád naplnil a poděkoval tak Georgeovi za všechny oběti, které kvůli mě přinesl a podstoupil v průběhu posledních několika let," uvedl Evans.

Reklama