Hlavní obsah

Cyklistická legenda Merckx stojí za Armstrongem

Brusel

Legendární belgický cyklista Eddy Merckx podpořil Lance Armstronga, který se přestal bránit obviněním z dopingu a Americká antidopingová agentura USADA mu odebrala sedm titulů z Tour de France a udělila doživotní distanc.

Foto: Mike Hutchings, Reuters

Lance Armstrong přijde i o všechny tituly z Tour de France

Článek

"Lance byl celou svou kariéru korektní. Co víc by mohl udělat? Všech 500 kontrol, kterým se od roku 2000 podrobil, bylo negativních. Celý ten proces je postavený na svědcích, je to hluboce nespravedlivé," řekl listu La Derniere Heure pětinásobný vítěz Tour de France a Giro d'Italia, který byl vždy Armstrongovým zastáncem.

USADA obvinila Armstronga, že k vítězstvím na Tour v letech 1999 až 2005 si pomáhal krevním dopingem EPO, testosteronem, růstovým hormonem, steroidy a nepovolenými transfuzemi. K dispozici má údajně několik svědků a 38 krevních vzorků, které vykazují podezřelé výkyvy.

Armstrong neuspěl s žalobou na USADA, v níž žádal zastavení řízení. Tím, že vzdal boj proti obvinění, se vyhne veřejnému slyšení. Šéf agentury Travis Tygart však naznačil, že shromážděné důkazy v nejbližší době zveřejní.

"V určité chvíli nastane podráždění. Lance vzkázal USADA: 'Dělejte si, co chce, mně je to fuk'. Nemluvil jsem s ním, ale vím, že je rozčarovaný. Je to politováníhodná záležitost. Uškodí cyklistice, uškodí všem," řekl sedmašedesátiletý Merckx.

Reklama