Hlavní obsah

Sáblíková dojela na mistrovství světa v cyklistické časovce devátá

Limburg

Martina Sáblíková obsadila deváté místo na mistrovství světa v cyklistické časovce. Titul na šampionátu v nizozemské provincii Limburg obhájila Němka Judith Arndtová, na niž česká rychlobruslařská hvězda ztratila dvě minuty.

Foto: Tomáš Pirkl, ČTK

Rychlobruslařská hvězda Martina Sáblíková při časovce na cyklistickém MS v Nizozemsku

Článek

"Já jsem fakt strašně ráda, že se to povedlo do desítky," řekla krátce po skončení závodu ČTK a Českému rozhlasu viditelně spokojená Sáblíková.

Dvojnásobná olympijská vítězka z ledového oválu Sáblíková umístěním v elitní desítce výrazně vylepšila výsledek z loňského šampionátu v Kodani. V dánské metropoli při premiéře mezi cyklistkami kategorie elite skončila na 28. pozici a přišla o šanci startovat na letních hrách v Londýně.

Profil trati jí seděl

Pětadvacetiletá Sáblíková dnes potvrdila předpoklady, že by jí mohl sedět profil trati. Na 24,3 kilometrech čekaly na cyklistky dvě náročná stoupání na Gronsvelderberg a Cauberg, kde především slabší závodnice viditelně trpěly. Náročný byl ale poslední kopec i pro českou závodnici. "Já jsem do toho závěrečného stoupání najela trošku moc rychle, takže na konci mi došly hodně síly, takže tam jsem se musela vzpamatovávat," dodala s úsměvem.

"Martina jela dobře. Opravdu jsem jí do toho moc nekecal, jenom jsem ji chválil," zhodnotil výkon své svěřenkyně trenér Petr Novák.

Sáblíková startovala mezi prvními a díky času 34:25 dlouho vévodila průběžnému pořadí. Odsouvat z nejvyšších příček ji začaly až soupeřky z řad největších favoritek, mezi nimiž byla nejzářivější hvězdou Arndtová.

Machačová ve čtvrté desítce

Šestatřicetiletá úřadující šampiónka vyhrála s náskokem 34 sekund před Američankou Evelyn Stevensovou, třetí byla s odstupem 41 sekund Linda Villumsenová z Nového Zélandu. Sáblíková na vítězku ztratila 1:59 minuty, druhá česká reprezentantka Jarmila Machačová byla 36. z dvaačtyřiceti závodnic s odstupem 4:08.

Na rozdíl od Kodaně šampionát pro Sáblíkovou jízdou proti chronometru nekončí, pojede ještě sobotní závod s hromadným startem. V něm se naposledy představí Arndtová, pro niž to bude poslední závod kariéry.

"Jsem na to pyšná, bylo to optimální," uvedla staronová šampiónka, jež už v neděli získala na MS stříbro v týmové časovce v dresu Orica-AIS. "Je pro mě ohromná úleva, že už to mám za sebou. Nejen časovku, ale skoro i celou kariéru," řekla Arndtová, která v cíli padla do náruče své životní partnerce Anně Millwardové, za níž se hodlá přestěhovat do Austrálie.

Mistrovství světa v silniční cyklistice v Limburgu (Nizozemsko):
Ženy - časovka (24,3 km):
1. Arndtová (Něm.) 32:26,
2. Stevensová (USA) -34,
3. Villumsenová (N. Zél.) -41,
4. Pooleyová (Brit) -49,
5. Van Dijková (Niz.) -54,
6. Teutenbergová (Něm.) -1:34,
7. Nebenová (USA) -1:43,
8. Worracková (Něm.) -1:45,
9. Sáblíková (ČR) -1:59,
10. Gillowová (Austr.) -2:00,
...36. Machačová (ČR) -4:08.
Juniorky - časovka (15,6 km):
1. Barkerová (Brit.) 22:26,
2. Ludwigová (Dán.) -35,
3. De Jongová (Niz.) -1:03.

Reklama