Hlavní obsah

Cancellara vyhrál po úniku slavnou klasiku Kolem Flander

Oudenaarde

Švýcarský cyklista Fabian Cancellara vyhrál suverénním způsobem 97. ročník prestižní klasiky Kolem Flander. Čtyřnásobný mistr světa v časovce si připsal druhý triumf ve Flandrech v kariéře a pasoval se do role hlavního favorita pro další klasiku Paříž-Roubaix, jež se jede příští neděli.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Fabian Cancellara ze Švýcarska, vítěz 97. ročníku závodu Kolem Flander.

Článek

Dvaatřicetiletý Cancellara udělal rozhodující krok k vítězství v posledním výšlapu na Patenberg 13 km před cílem. V prudkém stoupání na kostkách si vybudoval před kolegy z vedoucí skupiny Peterem Saganem a Jurgenem Roelandtsem několikametrový náskok, jenž byl rozhodující.

Ve zbývajících kilometrech totiž Cancellara osvědčil své časovkářské schopnosti a strojovým tempem zvyšoval náskok až na konečných 1:26 minuty. Navázal na tak na své dva týdny staré vítězství v závodu E3 Harelbeke, jenž se jel v podobném terénu.

"Je to úžasné. Před rokem jsem tu ležel na zemi a teď jsem zpět s takovým velkým vítězstvím," připomněl Cancellara loňský ročník, v němž upadl a zlomil si klíční kost. "Na kostkách mi to sedlo. Viděl jsem spoustu švýcarských vlajek a udělal jsem, co bylo potřeba," dodal k rozhodujícím momentům závodu.

Spurt o druhé místo vyhrál po 256 km bez větších problémů Slovák Sagan a pojistil si vedení v žebříčku UCI WorldTour. Třetí dojel domácí Belgičan Roelandts.

Závod nedokončil obhájce loňského vítězství Tom Boonen, jenž měl už po dvaceti kilometrech těžký pád. Belgický šampion si poranil loket, koleno a bok a zřejmě přišel i o Paříž-Roubaix.

Jeho kolega z týmu Omega Pharma - Quick Step Zdeněk Štybar při své premiérové účasti ve Flandrech dojel do cíle na 36. místě ve skupině s odstupem 2:49 minuty.

Cyklistický jednorázový závod Kolem Flander (WorldTour) - 256,2 km:
1. Cancellara (Švýc.) 6:05:58
2. Sagan (SR) -1:26
3. Roelandts (Belg.) -1:28
4. Kristoff (Nor.) -1:38
5. Ladagnous (Fr.)
6. Haussler (Austr.) oba -1:40.
...36. Štybar (ČR) -2:49

Reklama

Související témata: