Hlavní obsah

Kreuziger klesl po královské etapě Kolem Švýcarska na třetí místo

La Punt

Cyklista Roman Kreuziger dojel v královské sedmé etapě Kolem Švýcarska na sedmém místě a v celkovém pořadí si pohoršil o jednu příčku na třetí pozici. Předstihl ho dnešní vítěz Portugalec Rui Costa, na kterého český jezdec ztratil 22 sekund. Kreuzigrova ztráta na domácího lídra závodu Mathiase Franka dál činí 23 sekund, Švýcar projel cílem devátý.

Foto: Profimedia.cz

Český cyklista Roman Kreuziger.

Článek

"Nedá se nic dělat. Chtěl jsem dnes něco najet, ale prostě to nevyšlo. Nakonec z toho ještě není žádná velká tragédie, akorát to bude bitva až do konce. O vítězství si to rozdáme v nedělní časovce a může na něj pomýšlet kdokoliv z první desítky," uvedl Kreuziger na svém webu.

Loňský vítěz závodu Costa byl nejrychlejší ve finiši trojice závodníků, která v stoupání na 2135 m vysoký průsmyk Albula předjela jiného uprchlíka Američana Joea Dombrowského. V následném sjezdu do La Punta vedoucí trio pronásledovatelům odolalo a ve spurtu zvítězil šestadvacetiletý Portugalec před Nizozemcem Baukem Mollemou a Američanem Tejayem van Garderenem.

Chyběl poslední článek

Kreuziger chválil kolegy z týmu Saxo-Tinkoff, kteří mu chystali pozici pro útok v kopci. "Chyběl tomu jen ten poslední článek, kterým jsem měl být já. Bohužel místo mě nastoupil někdo jiný a byl to tak extrémní atak, že jsem nebyl schopen zareagovat. Rozjel jsem se až kilometr pod vrcholem, dojel jsem Franka, ale i tak jsem toho měl nahoře plné zuby," konstatoval vítěz závodu z roku 2008.

V závěrečném sjezdu se mu nepovedlo Frankovi poodjet a přiblížit se čelu. "Už to nešlo, ještě jsem tam udělal asi tři chyby. Mrzí mě, že jsem nepřijel s těmi nejlepšími, ale nedá se nic dělat. Závod zůstává otevřený. Teď jde o to dnešek hodit za hlavu, v sobotu si co nejvíc orazit a v neděli zkusit zajet co nejlepší časovku," uvedl Kreuziger.

Sportovní ředitel Saxo-Tinkoff Fabrizio Guidi neviděl na výkonu svého týmu chybu. "Udělali jsme to nejlepší, co jsme mohli. Snažili jsme se kontrolovat peloton a chtěli jsme tím dostat ostatní pod tlak. To se nám podařilo, ale bohužel pár lidí odskočilo dopředu. Roman klesl na třetí místo, ale ztrácí jen 23 sekund a to do nedělní časovky nic neznamená. Věříme si a jsme připraveni bojovat o vítězství," prohlásil Guidi.

Costa, jenž předstihl českého jezdce, ztrácí na vedoucího Franka Costa 13 sekund. "Mám radost z etapového vítězství a jsem spokojený s tím, že jsem něco najel v celkovém pořadí," uvedl člen stáje Movistar, jenž před sedmou etapou na průběžné třetí příčce ztrácel na žlutý trikot 35 sekund. "Rozhodne se v nedělní časovce. Žádné prognózy nedělám, ale určitě se vydám na sto procent," řekl.

Před klíčovou částí závodu čeká peloton v sobotu etapa ze Zernezu do Bad Ragazu dlouhá 180,5 km.

Cyklistický závod Kolem Švýcarska (WorldTour) - 7. etapa (206 km):
1. Costa (Portug./Movistar) 5:11:08
2. Mollema (Niz./Blanco)
3. Van Garderen (USA/BMC) oba stejný čas
4. Pinot (Fr./FDJ) -9
5. Meyer (Austr./Orica)
6. Martin (Ir./Garmin)
7. Kreuziger (ČR/Saxo-Tinkoff) všichni -22.
Průběžné pořadí:
1. Frank (Švýc./BMC) 25:42:36
2. Costa -13, 3. Kreuziger -23
4. Pinot -44
5. Mollema -46
6. Van Garderen -1:17

Reklama