Hlavní obsah

Bettini přišel o vítězství na Giru, vyhrál Mazzanti

FROSINONE

Italský cyklista Paolo Bettini sice projel první cílem středeční čtvrté etapy Giro d'Italia, o druhé vítězství v letošním ročníku slavného závodu ale záhy přišel. Jury jej diskvalifikovala za nečistý souboj ve finiši s Australanem Badenem Cookem a na první příčku se tak posunul další Ital Luca Mazzanti. Bettini nicméně zůstal v čele průběžného pořadí.

Článek

Australský cyklista se chtěl v závěrečných metrech protáhnout kolem bariéry na první místo, ale Bettini lehce změnil směr jízdy a soupeře zavřel. Cooke souboj neustál a upadl. V cíli se mu chtěl Bettini omluvit, ale Cooke jeho gesto nepřijal a rozčileně odešel.

Neméně rozhořčeně pak na svou diskvalifikaci reagoval olympijský vítěz, který ani nepřišel na stupně vítězů, aby si oblékl růžový trikot pro vedoucího jezdce průběžného pořadí. "Neudělal jsem nic špatného. Byl jsem v čele a pohnul jsem se blíž k bariéře, abych získal ideální stopu. Cooke měl mohl předjet druhou stranou," hájil se Bettini.

Pětačtyřicet závodníků včetně Bettiniho a obhájce celkového prvenství Damiana Cunega ráno absolvovalo krevní testy. Všichni prošli bez problémů a mohli nastoupit do 211 kilometrů dlouhé etapy z Piany do Frosinone. Jako první se v ní pokusili o únik Cedric Vasseur a Marco Pinotti, kteří se už na dvacátém kilometru odpoutali od hlavního pelotonu. Necelých 40 kilometrů před cílem však byli dostiženi.

V závěru ujela pětičlenná skupinka závodníků, která si vypracovala minimální náskok a bojovala v závěrečném spurtu o vítězství. Nejrychlejší byli Bettini a Cooke, ale po jejich kontroverzním souboji spadl etapový triumf do klína Mazzantimu. Druhou příčku v dramatickém spurtu obsadil Dario David Cioni, třetí skončil další Ital Michele Scarponi.

Nejlepší český závodník Jan Hruška se udržel těsně za vedoucí skupinou a se ztrátou čtyř vteřin na vítěze obsadil devatenáctou příčku. V průběžném pořadí je jednadvacátý.

Ve čtvrtek čeká závodníky kopcovitá 223 kilometrů dlouhá etapa z Celana do L'Aquily.

Giro d'Italia - 4. etapa
Giffoni Valle Piana - Frosinone, 211 km
1. Mazzanti (It.)5:10:09
2. Cioni (It.)všichni stejný čas
3. Scarponi (It.).
4. Bettini (It.).
5. Celestino (It.)+ 2
6. Pozzato (It.)všichni + 4
7. Zabel (Něm.).
8. Di Luca (It.).
9. McEwen (Austr.).
10. Moreni (It.).
...
19. Hruška (ČR).
118. Andrle (ČR)+ 1:42
140. Padrnos (ČR)+ 2:41
Průběžné pořadí
1. Bettini20:19:44
2. Di Luca+ 13
3. Mazzanti+ 16
4. Cioni+ 19
5. Cunego (It.)+ 21
6. Garzelli (It.)+ 27
7. Scarponi+ 32
8. Cano (Kol.)+ 36
9. Celestino.
10. Simoni (It.)+ 37
...
21. Hruška+ 55
93. Padrnos+ 5:01
137. Andrle+ 9:59

Reklama