Hlavní obsah

Armstrongovi rivalové mají na Tour poslední šanci

PAU

Rivalové Lance Armstronga mají v úterý poslední reálnou šanci připravit famózního amerického cyklistu o sedmé vítězství na Tour de France. V šestnácté etapě z Mourneux do Pau se peloton po dni volna rozloučí s Pyrenejemi, na jezdce v ní čekají čtyři těžká stoupání včetně vrchařské prémie nejvyšší obtížnosti na Col d'Aubisque do výšky 1677 metrů nad mořem.

Článek

Třiatřicetiletý Armstrong, jenž se po Tour rozloučí se svou jedinečnou kariérou, vstupuje do závěrečného týdne v ideální pozici. Na druhého v pořadí, italského vrchaře Ivana Bassa, má náskok 2:46 minuty.

"Lanceovi soupeři měli dost příležitostí, ty už jsou ale pryč," domnívá se šéf Armstrongovy stáje Discovery Channel Johan Bruyneel. "Dvě a tři čtvrtě minuty je dost k tomu, aby Lance vyhrál. Navíc ho ještě čeká časovka, ve které si může připsat další sekundy," dodal Bruyneel s výhledem na sobotní jízdu proti chronometru v St. Etienne.

Ačkoli Basso, jenž v pondělí prodloužil smlouvu se svým týmem CSC o další tři roky, má ještě teoretickou šanci na sesazení Armstronga, Jan Ullrich již přiznal porážku. "Ještě nejsme v Paříži, budu bojovat. Ale nejspíš už jen o stupně vítězů," připustil lídr týmu T-Mobile, jenž už na svého amerického rivala ztrácí téměř šest minut a patří mu celkově čtvrtá příčka.

Dnešní šestnáctá etapa 92. ročníku Tour de France měří 180,5 kilometru, start je naplánován na 12:20. Jediný český zástupce na "Staré dámě" a Armstrongův týmový kolega Pavel Padrnos je na průběžném 92. místě s odstupem 2:15:31 hodiny za svým lídrem.

Reklama