Hlavní obsah

Cyklisté chtějí na MS patřit mezi nejlepší

PRAHA

S jasným cílem prosadit se mezi nejlepší silničáře odcestují na světový šampionát čeští cyklisté. V Madridu se od 21. do 25. září bude rozdělovat šest sad medailí - ženy, muži do 23 let a muži elite pojedou vždy časovku a závod s hromadným startem. Především v kategorii jezdců do 23 let by mohli Češi patřit do okruhu medailových kandidátů.

Foto: jansvorada.cz

Ján Svorada

Článek

"Máme nejsilnější celek za poslední roky," pochvaloval si na dnešní tiskové konferenci trenér Otakar Fiala, jenž je za třiadvacítku zodpovědný. K hvězdám mezi jeho svěřenci patří letošní mistr Evropy ze silničního závodu František Raboň, loňský mistr světa ze závodu juniorů a stříbrný z časovky Roman Kreuziger či bronzový junior z MS z roku 2003 Lukáš Fůs.

S nimi pojedou ještě letošní cyklokrosařský mistr světa do 23 let Zdeněk Štybar a talentovaný Pavel Zitta. Fiala ale nejvíce věří Raboňovi. "Myslím, že hlavně v časovce udělá dobrý výsledek. Na Evropu se připravoval s tím, že chce uspět v silničním závodě, nyní se zaměřil na časovku," řekl Fiala.

Věří ale i v dobrý výsledek v závodě s hromadným startem. "Celá pětice je silná především jako družstvo. Podle profilu tratě věřím, že do cíle přijede větší skupina a ve spurtu by kluci měli jet na co nejlepší výsledek jednoho z nich," má jasno o taktice Fiala.

Prosadí se Sosenka a Hruška?

Pětice jezdců bude na startu i v kategorii elite. Na základě nominačních kritérií UCI si česká cyklistika sice vybojovala právo postavit na start šestici závodníků, což se české cyklistice nikdy v minulosti nepodařilo, přesto kvůli omezenému rozpočtu postaví o jednoho jezdce méně.

"Nejsilnější země zase letos nemohou postavit dvanáct jezdců jako v minulých letech, ale jen devět a to se již dá s nimi nějak závodit," řekl trenér Jiří Ženíšek. Věří, že šanci prosadit se do elitní desítky má v časovce dvojice Ondřej Sosenka, Jan Hruška. "Když jim závod sedne, tak tam mohou být oba, osobně budu spokojený s umístěním do patnáctky," řekl Ženíšek.

Oba cyklisté o časovkářských kvalitách trenéra přesvědčili. Sosenka navíc v létě vytvořil v Moskvě světový rekord v hodinovce, Hruška zajel kvalitní časovku třeba při závodě ProTour Kolem Beneluxu, kde v ní skončil čtvrtý.

Lídrem zkušený Svorada

Kapitánem a lídrem pro silniční závod bude podle Ženíška již sedmatřicetiletý spurtér Ján Svorada. "Okruh není tak náročný a určitá šance na dobrý výsledek tu je," řekl Ženíšek. Věří, že Petr Benčík s Reném Andrlem, stejně jako dvojice Sosenka, Hruška budou ochotni Svoradovi pomoci. "Když kluci odvedou maximum a neudělají hlavně v závěru chybu, tak by to mohlo vyjít," přál si Ženíšek.

Svorada podle trenéra dostal v letošním roce znovu chuť do závodění. "Tím, že nejel Giro, Tour ani Vueltu není opotřebován psychicky ani fyzicky. A to, že stále umí zaspurtovat, ukázal na řadě závodů," naznačil optimismus Ženíšek.

Ženskou cyklistiku bude reprezentovat jen Pavla Havlíková a to ještě pouze v závodě s hromadným startem. Nejlepší česká závodnice Lada Kozlíková se účasti na MS vzdala s tím, že po náročné sezoně se není schopna kvalitně připravit. "Rozhodovalo se tak mezi Havlíkovou a Růžičkovou. Havlíková měla v sezoně lepší výsledky, navíc na mistrovství světa skončila osmá," řekl Fiala.

Reklama