Hlavní obsah

Nejdelší etapu Gira vyhrál Ulissi, zraněný Contador stále vede

Fiuggi
Aktualizováno

Nejdelší etapu letošního Gira d'Italia z Grossetta do Fiuggi vyhrál po 264 km v hromadném spurtu italský cyklista Diego Ulissi. V růžovém trikotu zůstal Alberto Contador, jenž strávil téměř sedm a půl hodiny v sedle poté, co si při čtvrtečním pádu vykloubil levé rameno.

Foto: Lapresse/fabio Ferrari, Reuters

Alberto Contador (vlevo) na Giru udržel růžový trikot.

Článek

Španělský lídr se připletl do hromadného pádu v cílové rovince šesté etapy. Nad jeho další účastí v závodě visel otazník, ale Contador se zafixovaným ramenem pokračuje. V pátek s podporou kolegů z týmu Tinkoff-Saxo včetně Romana Kreuzigera odjel celou etapu v hlavním pelotonu.

"Jsem šťastný, že jsem den zvládl. Trpěl jsem bolestí a jsem rád, že jsem tady," řekl v cíli Contador. "Po třech čtyřech hodinách jsem už nevěděl, co mám s tou rukou dělat, ale věřím, že to každým dnem bude lepší," dodal Španěl, jenž absolvoval etapu s podhuštěnými galuskami, aby byla jeho jízda co nejměkčí.

Pravý test ho však čeká o víkendu, kdy peloton zamíří do hor. "Je jedna z etap, které byly původně mým cílem. V této situaci to pro mě bude těžké a očekávám útoky. Teď ale myslím jen na to, jak si obložím rameno ledem. Pak se uvidí," řekl Contador.

Závěrečný spurt mírně do kopce se obešel bez pádů a nejvíc sil v závěru měl Ulissi. Za ním finišovali Španěl Juan José Lobato a Australan Simon Gerrans.

Výborný návrat po dopingu

Ulissiho po projetí cílem přemohly emoce, seskočil z kola a poklekl na zem. Teprve nedávno se totiž vrátil po vypršení trestu za pozitivní test na salbutamol na loňském Giru.

"Jsou tu skvělí spurtéři a věděl jsem, že nejsem favorit. Začal jsem finišovat brzo, protože jsem se bál, že mě dostihnou," řekl pětadvacetiletý Ital. "Tahle výhra ruší to, co se stalo. Byly to těžké měsíce," dodal.

Contador má v čele stále dvousekundový náskok před Italem Fabiem Aruem. Třetí je Australan Richie Porte (-20), čtvrtý Kreuziger (-22). Leopoldu Königovi patří čtrnáctá pozice (-1:24).

Na sobotních 186 km z Fiuggi do Campitello Matese čeká na cyklisty jedno stoupání první kategorie a dvě stoupání druhé kategorie.

Cyklistický etapový závod Giro d'Italia - 7. etapa: Grossetto - Fiuggi (264 km):
1. Ulissi (It./Lampre) 7:22:21
2. Lobato (Šp./Movistar)
3. Gerrans (Austr./Orica)
4. Belletti (It./Southeast)
5. Battaglin, 6. Colbrelli (oba It./Bardiani Valvole)
7. Felline (It./Trek)
8. Bole (Slovin./CCC)
9. Reza (Fr./FDJ)
10. Lagutin (Rus./Kaťuša) všichni stejný čas
25. König (ČR/Sky)
37. Kreuziger (ČR/Tinkoff-Saxo)
65. Vakoč (ČR/Etixx-Quick-Step) všichni -3
Průběžné pořadí:
1. Contador (Šp./Tinkoff-Saxo) 27:48:00
2. Aru (It./Astana) -2
3. Porte (Austr./Sky) -20
4. Kreuziger -22
5. Cataldo (It./Astana) -28
14. König -1:24
118. Vakoč -59:37

Reklama

Související témata: