Hlavní obsah

Měsíce stresu končí, Kreuziger se vrací. Jak si povede na Tour de France?

Praha

Pyšní se nejlepším českým výsledkem na Tour de France, nejslavnějším cyklistickém závodě planety. Roman Kreuziger vydřel v roce 2013 páté místo. Jenže pak žil dva roky v nejistotě kvůli vyšetřování údajných abnormalit ve svém biologickém pasu. Před pár dny byl ale devětadvacetiletý jezdec zbaven všech obvinění a v sobotu bude znovu stát na startu Tour.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Cyklista Roman Kreuziger

Článek

„Dva roky jsem bojoval za očištění svého jména a snažil se dokázat, že nejsem podvodník. Nehledal jsem kličky, výmluvy ani alibi," komentuje období plné nejistoty, nervozity a ústrků.

Kreuziger pojede Starou dámu, jak je závod přezdíván, pošesté v kariéře. V roce 2013 se v jednom okamžiku probil až na průběžné třetí místo, nakonec bral pátou příčku. Žádný jiný český závodník nebyl na některém ze závodů Grand Tour (Giro, Tour, Vuelta) lepší.

Jenže už tou dobou ho tížilo břemeno, které přerostlo v náklad doslova děsivý. Mezinárodní cyklistická unie (UCI) v červnu 2013 začala jezdce vyšetřovat kvůli údajným abnormalitám v biologickém pasu, v němž se monitoruje také hladina červených krvinek, krevního barviva a množství hormonů. Stručně řečeno: UCI nařkla Kreuzigera z dopingu!

Obvinění se vztahovala k nesrovnalostem z let 2011 a 2012. Český borec tehdy působil v problematickém kazašském týmu Astana. Situace se vyhrotila loni v létě, kdy Kreuzigera jeho nový tým Tinkoff-Saxo nenominoval na Tour. „Celá kauza vyžadovala strategický postup a spoustu přemýšlení. Psychicky by bylo hodně náročné bojovat v nejtěžším závodě světa," vysvětluje Kreuziger.

Tři nezávislí experti posléze potvrdili, že obvinění UCI jsou nesmyslná, a tak se český jezdec v srpnu 2014 chystal zapojit do závodů. Jenže přišla dočasná suspendace, která se uděluje v případě pozitivního vzorku při čekání na výsledek kontrolního testu.

Zveřejnil hodnoty z biologického pasu

„Byl jsem hluboce frustrován. Nemohl jsem jezdit na kole, dělat svoji práci a přitom jsem se nijak neprovinil," komentuje situaci Kreuziger.

Rozhodčí komise Českého olympijského výboru uznala, že se Kreuziger nijak neprovinil, a povolila mu závodit. Jenže UCI se obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne. „Žádáme čtyřletý zákaz činnosti, pokutu 770 tisíc eur a uhrazení všech soudních nákladů," napsala v prohlášení. Odmítla i závodníkův argument, že trpí sníženou funkcí štítné žlázy a podstupuje hormonální léčbu. Navíc ji podpořila Světová antidopingová agentura (WADA). Kreuziger byl bezradný. „Je to jako noční můra," řekl. Zato šéf UCI Brian Cookson už se cítil jako triumfátor: „Neumím si představit, že bychom případ prohráli."

Nicméně český cyklista ukázal srdce bojovníka. Proti všem standardům zveřejnil hodnoty z biologického pasu, následně se odhodlal k testu na detektoru lži.

Sportovní arbitráž ve Švýcarsku se případem zabývala od října 2014, konečné slyšení mělo proběhnout na přelomu dubna a května. Pak přišel nečekaný odklad na 10. června, přičemž na verdikt měla arbitráž celý měsíc. Start na Tour de France byl tudíž ohrožen. Kreuzigera děsilo, že hodiny v sedle při drsném tréninku přijdou znovu nazmar.

Odškodnění požadovat nebude

Jenže ke slyšení nakonec vůbec nedošlo. Kreuziger při italském Giru pomohl Contadorovi k vítězství a pak podstoupil testy v USA na Mayo Clinic, což je nezisková organizace a uznávané lékařské, výzkumné a vzdělávací centrum. „Klinika uvedla, že změny v mém pasu lze přičítat různým faktorům a není možné tvrdit, že jsem dopoval. Přidal jsem další důkaz o své nevině."

A přišel nečekaný zvrat. UCI pět dnů před slyšením v Lausanne svůj návrh stáhla. V sobotu startující nejslavnější závod planety tak pojede Kreuziger bez obav, zda náhodou nepřijde suspendace či jiné obvinění. „Konečně se můžu na sto procent věnovat své práci," uleví si Kreuziger. „Posledního půl roku mi se vším hodně pomáhala žena. Snažil jsem se situací nestresovat. Bral jsem to tak, že jsem se neprovinil," tvrdí.

Dlouhé měsíce byl pod obrovským tlakem, ale žádné odškodnění po UCI požadovat nebude, byť ho celá kauza stála značné finanční prostředky na právníky či nejrůznější posudky expertů. „Další boj neplánuju. Dívám se jen dopředu. Hlavní je, že je to uzavřená kapitola."

Je takřka jisté, že Kreuziger letos své maximum při Tour nevylepší. Má v nohách květnové Giro, navíc je odhodlán obětovat vše úspěchu týmového lídra Contadora. „Každý se podřídí jeho plánu vyhrát druhou Grand Tour v řadě. Nemáme žádný rezervní plán," přizná bez okolků.

Jeho vítězstvím je už samotný fakt, že na startu po všech těch peripetiích bude.

Rozpis etap 102. ročníku Tour de France
4.7.časovka ind.Utrecht/Utrecht13,8 km
5.7.rovinatáUtrecht/Zélande166 km
6.7.rovinatáAntverpy/Huy159,5 km
7.7.kopcovitáSeraing/Cambrai223,5 km
8.7.rovinatáArras/Amiens189,5 km
9.7.rovinatáAbbeville/Le Havre191,5 km
10.7.rovinatáLivarot/Fougeres190,5 km
11.7.rovinatáRennes/Mur de Bretagne181,5 km
12.7.časovka týmůVannes/Plumelec28 km
13.7.volný denPau
14.7.horskáTarbes/La Pierre Saint-Martin167 km
15.7.horskáPau/Cauterets - Vallée de Saint-Savin188 km
16.7.horskáLannemezan/Plateau de Beille195 km
17.7.kopcovitáMuret/Rodez198,5 km
18.7.kopcovitáRodez/Mende178,5 km
19.7.kopcovitáMende/Valance183 km
20.7.kopcovitáBourg de Péage/Gap201 km
21.7.volný denGap
22.7.horskáDigne-les-Bains/Pra Loup161 km
23.7.horskáGap/Saint-Jean de Maurienne186,5 km
24.7.horskáSaint-Jean de Maurienne/La Toussuire138 km
25.7.horskáModane Valfréjus/Alpe d´Huez110,5 km
26.7.rovinatáSevres/Paříž109,5 km

Reklama