Hlavní obsah

Tour na zrádných kostkách z první války? Chce to vychytávky, někteří vzpurně brblají

Cambrai

Drsné kostky, které pamatují první světovou válku, tvořily sedm úseků o délce 13 300 metrů v úterní čtvrté etapě Tour de France. Však také favorité trasu detailně studovali. Připravovali vychytávky, někteří i vzpurně brblali.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Brit Chris Froome (vlevo) ze stáje Sky a Španěl Alberto Contador, lídr Tinkoff Saxo, během čtvrté etapy, jejíž části vedly po nepříjemných kostkách.

Článek

„Myslím, že etapy v podobě jarních klasik do itineráře Tour nepatří," utrousil ještě před startem Španěl Joaquim Rodríguez, jenž přitom ovládl pondělní etapu zahrnující finiš z Valonského šípu.

Kostky jezdce tak děsí, že využívají nejrůznějších úprav. Borci týmu Sky měli k dispozici speciální kola s originálním tlumením pod sedlem. Další stáje využily stroje se zadní vidlicí pohlcující vibrace. Mnozí cyklisté si nechali na řídítka dát dvě omotávky, aby minimalizovali nárazy do rukou, samozřejmostí jsou speciální ráfky a pláště.

„Na kostkách nemůžete Tour vyhrát, ale rozhodně ji můžete ztratit," vysvětloval lídr stáje Sky Chris Froome, proč je kvůli pár kilometrům tolik humbuku.

Rychle je ze hry

Právě kostky daly těžkou ránu nadějím Francouze Thibauta Pinota. Loni se třetím místem v Tour katapultoval na žebříčku popularity v rodné zemi do závratných výšin. Očekávání fanoušků před startem letošního ročníku byla obrovská. Ale už po čtyřech etapách přišly ztráta a pád ve výsledkové listině. „Zklamání, frustrace. Těžko popsat, co cítím," posteskl si Pinot. Po etapě je třicátý, ztrácí šest minut a třicet vteřin. To vše už v úvodu závodu... „Obětoval jsem tolik času přípravě... Je těžké uvěřit, že je všechno ztraceno," posteskl si v rozhovoru pro allsports.com.

Malér nepřišel najednou. Časovku ještě zvládl, jenže v nedělní větrné a deštivé etapě ztratil, v pondělí ho pak hluboce zasáhlo zranění týmového kolegy Bonneta při hromadném pádu...

A na kostkách ho potkal defekt, vypadl z čelní skupiny a následně musel měnit kolo znovu. To už psychicky neunesl a stroj zahodil na chodník.

Reklama

Související témata: