Hlavní obsah

Souboj s chronometrem ovládl na Tour tým BMC, ve žlutém zůstal Froome

Praha/Plumelec
Aktualizováno

To byla bitva! Devátou etapu letošní Tour de France, nedělní týmovou časovku v délce 28 km na trase Vannes - Plumelec, ovládl tým BMC. Druhý o pouhou sekundu skončil tým Sky, jehož lídr Chris Froome tak udržel žlutý trikot pro vedoucího jezdce.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Tejay van Garderen táhne tým BMC za vítězstvím v časovce na Tour de France.

Článek
Fotogalerie

Právě lídr BMC Teejay van Garderen si hodně před časovkou věřil a doufal, že s pomocí svých parťáků bude schopen smazat třináctisekundové manko na Frooma. Červenočerná grupa na náročné trati se třemi výraznějšími stoupáními doslova letěla a cílem projela v čase 32:15 min., když jako první stáj jela průměrnou rychlostí přes 52 km/h.

Jezdci týmu Sky včetně Leopolda Königa ovšem vyráželi na trať jako poslední a výbornou spoluprací se na mezičasech na BMC dotáhli. V závěrečném stoupání pak útočili i na vítězství, o cenný čas je ale připravil Nicholas Roche, který dojížděl z posledních sil, a do cíle jej museli parťáci doslova dotáhnout.

"Omlouvám se, já i celý tým jsme snili o triumfu v téhle etapě. Bylo to blízko...," omlouval se Roche. "Tým BMC byl dnes prostě lepší, to je celé. Samozřejmě, že jsme chtěli etapu vyhrát. Zklamaní s naším výkonem ale být nemůžeme. Nicolas se na konci trochu zasekl, ale předtím odvedl naprosto skvělou práci," nehledal viníka Froome.

"První část Tour je za námi a obrázek je mnohem lepší, než si kdokoliv z nás představoval. Nic jsme neztratili a to nás staví do fantastické pozice, tlak rozhodně nebude na mých bedrech. Snažit se budou muset soupeři a my si budeme moci dovolit více defenzivní taktiku. Překvapuje mě, kolik ztratil Nibali," dodal britský cyklista.

Štybar klesl, ale udržel desítku

Garderen z Froomova náskoku v průběžném pořadí ukrojil jen vteřinu a ztrácí dvanáct sekund. Posunul se ale na druhé místo, protože Slovák Peter Sagan nabral s týmem Tinkoff-Saxo manko 28 sekund a propadl se na čtvrtou pozici. "Jeli jsme šrot. Výsledek není fantastický, není ale ani špatný. Těžko říct, kde jsme ztrátu nabrali. Důležité je, že je Alberto (Contador) stále ve hře. Musíme teď v horách udělat vše pro to, aby se probojoval do čela," poznamenal Sagan.

V elitní desítce průběžného pořadí se udržel Zdeněk Štybar, jehož stáj Etixx-Quick-Step obsadila sedmé místo se ztrátou 45 sekund. Český jezdec si o jedno místo pohoršil a na desáté příčce ztrácí na Frooma 1:59 min. Roman Kreuziger je průběžně dvanáctý s mankem 2:18 min. Až za českým jezdcem z týmu Tinkoff je zmiňovaný Vicenzo Nibali z týmu Astana, který ztrácí téměř dvě a půl minuty.

Po dni volna první horský test

Nedělní časovka uzavřela první kapitolu 102. ročníku Staré dámy. Peloton po startu v nizozemském Utrechtu projel během prvního týdne závodu až do Bretaně a bezprostředně po časovce se letecky přesunul na jih do podhůří Pyrenejí. V pondělí mají jezdci v městě Pau první den zaslouženého volna a v úterý už vyrazí do první horské etapy letošní Tour.

"Pyreneje budou prvním velkým testem. Tady se ukáže, kdo má na to vyhrát Tour. A poté rozhodnou Alpy. Na (Critérium de) Dauphiné jsem dokázal Froomovi šlapat na paty, ale třetí týden na Tour už je opravdu těžký. Závod je opravdový maratón a kdo ví, třeba nakonec nebudu ani v první pětce," doplnil van Garderen.

Tour de France - 9. etapa časovka družstev (28 km)
1. BMC32:15 min.
2. Sky-1 s
3. Movistar-4
4. Tinkoff-Saxo-28
5. Astana-35
6. IAM-38
7. Etixx-Quick-Step-45
8. Lampre-48
9. LottoNL-1:14
10. AG2R-1:24
Průběžné pořadí:
1. Froome (Brit./Sky)31:34:12 hod.
2. Van Garderen (USA/BMC)-12 s
3. Van Avermaet (Belg./BMC)-27
4. Sagan (SR/Tinkoff-Saxo)-38
5. Contador (Šp./Tinkoff-Saxo)-1:03 min.
6. Urán (Kol./Etixx-Quick-Step)-1:18
7. Valverde (Šp./Movistar)-1:50
8. Thomas (Brit./Sky)-1:52
9. Quintana (Kol./Movistar)-1:59
10. Štybar (ČR/Etixx-Quick-Step)"
...
12. Kreuziger (ČR/Tinkoff-Saxo)-2:18
81. Bárta (ČR/Bora-Argon)-27:17
130. König (ČR/Sky)-38:58

Reklama

Související témata: