Hlavní obsah

Peloton na Tour plakal. Fabio byl ještě dítě, vzpomíná Casartelliho parťák

Col de Portet d’Aspet

Ještě jednou zpět ke čtvrteční královské etapě Tour de France. Nebyl to její nejvyšší vrchol, přesto je hora Col de Portet d’Aspet s výškou 1069 metrů nad mořem nesmazatelně zapsána do dějin cyklistiky. Před dvaceti lety při sjezdu z jejího vrcholu zemřel v průběhu patnácté etapy slavného závodu Ital Fabio Casartelli. Pořadatelé včera Col de Portet d’Aspet zařadili do itineráře jako poctu rodákovi z Coma.

Foto: Profimedia.cz

Fabio Casartelli má na trase Tour pomník a předchozí i současná generace cyklistů na něj vzpomínají.

Článek

V pouhých čtyřiadvaceti letech měl na kontě vítězství z olympijských her v Barceloně a stál na startu třetí Grand Tour. V roce 1993 absolvoval Giro, o rok později debutoval na Tour, kam se v roce 1995 jako člen amerického týmu Motorola vrátil se smělými plány.

V patnácté etapě 18. července 1995 šel do úniku domácí miláček Virenque. Peloton ho pronásledoval. V prudkém sjezdu skončily v zatáčce na zemi dvě desítky závodníků. Francouz Rezze měl zlomenou stehenní kost, Němec Baldinger rozdrcenou klíční kost. Casartelli se v rychlosti kolem osmdesáti kilometrů v hodině trefil nešťastně zadní částí hlavy do obrubníku.

Jezdci tehdy ještě nepoužívali přilby, při snaze Mezinárodní cyklisté federace o jejich povinné používání hrozili stávkami při největších závodech... „Pamatuju si všechno jako dneska," líčí osudný okamžik Massimiliano Lelli, tehdy jezdící ve stáji Mercatone. „Virenque byl v úniku, tempo se stupňovalo, ve sjezdu jeli všichni v balíku. Byl jsem asi patnáct míst za Fabiem. V zatáčce jsem ho najednou viděl na zemi stočeného do klubíčka. Měl jsem o něj strach," vypráví Lelli. Casartelliho dobře znal, byl po jeho boku, když z amatérské cyklistiky přestoupil do profesionální. Dělal mu průvodce ve stáji Ariostea.

Nevěděli, co se stalo a jeli dál

„Bývali jsme spolu na pokoji. Sportovní ředitel Feratti na mě spoléhal, že Fabia po jeho olympijském triumfu v Barceloně naučím všechno potřebné. Všichni ho měli rádi. Byl hodně vzdělaný, vědom si svých schopností ambiciózní, zároveň ale velmi trpělivý a otevřený," vzpomíná sedmačtyřicetiletý Lelli, dnes pracující jako komentátor televize RAI. „Aniž bychom věděli, co se přihodilo, jeli jsme dál," vybavuje si.

Casartellimu se z hlavy řinula krev, měl zlomenou lebeční kost a krční obratle. Třikrát se mu zastavilo srdce, lékaři se ho snažili držet při životě. Při leteckém transportu do nemocnice přesto zemřel. Brzy se to dozvěděli i jezdci v pelotonu. „Ještě v průběhu etapy jsme přes rádio zjistili, že je mrtvý. Mnozí jsme brečeli, byl slyšet nářek. Fabio byl ještě dítě, jako mnozí další z nás," líčí Lelli pro francouzský deník L'Equipe.

Motorola uvažovala o odstoupení z Tour, na přání Casartelliho manželky však tým pokračoval. Šestnáctá etapa byla neutralizována, Casartelliho kolo se smuteční páskou bylo vystaveno na týmovém voze a jezdci americké stáje projeli bok po boku cílem před pelotonem. Po osmi hodinách tryzny v sedlech. V další etapě, v níž si Ital plánoval útok, se padesát kilometrů před cílem utrhl balíku Američan Armstrong a dojel pro vítězství, které s ukazováčky vztyčenými k nebesům věnoval zesnulému kamarádovi, jenž po sobě zanechal měsíčního syna Marka.

V místě Casartelliho tragického pádu je bílý pomník s olympijskými kruhy, na němž je cyklistova fotografie ze stupňů vítězů právě v Barceloně. Připomíná jednu ze tří obětí slavného závodu, který si vyžádal i životy Španěla Franciska Cepedy (1935) a Brita Toma Simpsona (1967).

Reklama