Hlavní obsah

Žralok už není celebritou. Nemám nohy jako loni, smutní Nibali

Praha

Nestíhá nejlepší, čelí kritice vlastního týmu, ale zůstává v klidu. Italský cyklista Vincenzo Nibali takřka s jistotou triumf na Tour de France neobhájí. A zákulisím se šíří zvěsti, že movitý tým Astana se Žraloka ze Sicílie, jak je třicetiletý rodák z Messiny přezdíván, rychle zbaví.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Italský cyklista Vincenzo Nibali na Tour de France nezáří.

Článek

Když před rokem ovládl Starou dámu, byl velebenou celebritou pyšnící se výhrami ve všech Grand Tour. Jenže jeho úkolem bylo vybojovat pro tým z Kazachstánu další vítězství při Tour. Jakmile se sen zbortil, karta se rychle obrátila. „Jeho výkon v první pyrenejské etapě byl katastrofální," znectil šéf Astany Alexandr Vinokurov svého svěřence. „Nemám nohy jako v loňské sezóně," připustil Nibali.

Ani po odjezdu z Pyrenejí to není žádná sláva. Celkově je po 14. etapě osmý s více než osmiminutovou ztrátou na čelo. Snaha v sobotní bitvě na nějaké výrazné zlepšení nestačila.

„Samozřejmě jsem naštvaný. Celkový triumf je pryč, naší jedinou možností je zkusit vyhrát etapu a připravit se na Vueltu," prskal Vinokurov, do jehož sestavy by měl Nibali patřit ještě v příští sezóně. „Jestli očekáváme od Vincenza coby vysoce placené hvězdy víc? Bez komentáře," ušklíbl se v rozhovoru pro cyclingnews.com při dotazu, zda za čtyři milióny eur ročně není Nibali příliš drahým špásem.

„Ještě před Tour byl na úrovni Quintany či van Garderena. Netušíme, co se stalo," posteskl si cyklistův trenér Paolo Slongo, že jeho svěřenec se teď nemůže rovnat borcům, kteří jsou na pozicích za lídrem Froomem z Británie. Každopádně pro Vueltu jsou lídry týmu Fabio Aru a Mikel Landa, kteří obsadili druhé a třetí místo při Giru. Jaký bude osud Nibaliho?

Reklama

Související témata: