Hlavní obsah

Ve hře jsou životní smlouvy. Žhavým zbožím Tasmánský čert či šampión

Saint-Jean-de-Maurienne

Bitvy v Alpách při vrcholící Tour de France nejsou jen bojem o konečné pořadí. V úsilí závodníků je skryto i zápolení o nové kontrakty či upevnění pozic ve stávajících týmech. Kdo se na Staré dámě předvede v dobrém světle, může si zajistit budoucnost. Tak jako před rokem český jezdec Leopold König.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Leopold König se po loňském úspěchu mohl v nabídkách přehrabovat

Článek

„Psychicky to bylo strašně náročné. Věděl jsem, že pokud uspěju, bude o mě zájem. S tím jsem do loňské Tour vstupoval. Chtěl jsem si vybojovat nové angažmá," vzpomíná. Sedmým místem v konečném pořadí oslnil tak, že se v nabídkách přehraboval. Zvolil kontrakt u Sky. „Je to životní smlouva, kterou jsem se zajistil," připustil později, když se britskému týmu zavázal na dva roky.

I další Češi, kteří momentálně polykají kilometry na Tour, mají budoucnost vyřešenou. Jan Bárta z Bora-Argon podepsal v lednu nový kontrakt na tři roky, Roman Kreuziger je v Tinkoff-Saxo vázaný ještě na další sezónu a Zdeněk Štybar podpisem na dvouletý kontrakt při prvním volném dni Tour protáhl pobyt v řadách Etixx-Quick Step.

Právě volné dny při Tour jsou „zlatým dolem" pro manažery jezdců. Tehdy běží rokování na plné obrátky. A tak se při odpočinku v Pau veřejnost dozvěděla, že Richie Porte, aktuálně dvorní domestik lídra závodu Chrise Froomea, po sezóně odejde do BMC. „Ve třiceti jsem na vrcholu kariéry a chci zkusit vést tým. Vše jsem už s předstihem řekl Chrisovi, pochopil mě," prohlásil Porte.

Byl žhavým zbožím na přestupovém trhu. „Zájem měla řada týmů. Byl možná nejžádanější v pelotonu," připustil cyklistův manažer Andrew McQuaid. „Potřebujeme druhého lídra k van Garderenovi, abychom nebyli odkázáni jen na jediného muže pro celkové pořadí. Musí to být skvělý vrchař a kluk, který je schopný jet na celkové pořadí Grand Tour či závody jako Paříž-Nice," prohlásil manažer BMC Jim Ochowicz, aniž by tušil, jak prorocká jeho slova budou při následném odstoupení hvězdy týmu.

Sky zase bude lovit

Hned za závodníka přezdívaného kvůli místu narození Tasmánský čert se na pomyslném přestupovém žebříčku zařadili Polák Michal Kwiatkowski, úřadující světový šampión z týmu EtixxQuick Step, a Španěl Mikel Landa, dosud patřící Astaně. Kwiatkowski letos vyhrál klasiku Amstel Gold Race a při Grand Tours je schopen zaútočit na etapové vítězství i pracovat pro lídra.

A tak není divu, že oba by měli rozšířit impérium Sky, který chce udržet dominantní pozici a disponuje prakticky neomezeným rozpočtem. Vždyť Landu chtěl i tým Movistar, jenže podle médií ani 1,5 miliónu eur ročně nebylo dostatečným argumentem.

Reklama