Hlavní obsah

Expert u soudu potvrdil, že Rumšasova manželka vezla doping

BONNEVILLE

Expert na toxikologii Gilbert Pepin u francouzského soudu potvrdil, že manželka litevského cyklisty Raimondase Rumšase Edita převážela přes hranice nedovolené podpůrné prostředky. Uvedl to na začátku soudního procesu, v němž se pár zodpovídá z dopingových prohřešků, kterých se údajně dopustil 28. července 2002 v závěru Tour de France.

Článek

Podle žaloby se Edita Rumšasová snažila propašovat doping přes francouzsko-italskou hranici a její manžel o tom věděl. Zadržené látky přitom podle experta mohou sloužit ke zvýšení výkonnosti. "Beta-stimulanty, diuretika, anabolické steroidy, EPO i růstové hormony jsou dopingové látky. Zadržené množství by nestačilo pro celý tým, ale pro jednu osobu ano," řekl Pepin.

Třiatřicetiletému Rumšasovi, který tehdy na Tour obsadil třetí příčku, hrozí až tři roky vězení. Jeho o dva roky mladší manželka, která už strávila ve Francii tři měsíce ve vyšetřovací vazbě, pak může o svobodu přijít až na pět let.

Rumšas nadále trvá na své nevině. "Před těmito událostmi jsem byl cyklista, teď jsem nezaměstnaný," postěžoval si u soudu. Jeho manželka přítomnost podezřelých látek ve svém voze vysvětlovala tím, že se jednalo o léky pro její nemocnou matku. Podle toxikologického experta však žádná z těchto substancí nijak nesouvisela s chorobami, kterými Rumšasova manželka nebo její matka trpěly.

Reklama