Hlavní obsah

Největšími nadějemi Čechů jsou Dlask a Štybar

ZEDDAM

V sobotu startuje v nizozemském Zeddamu světový šampionát v cyklokrosu a čeští reprezentanti doufají, že nevyjdou naprázdno. Největší předpoklady k cenným kovům mají zkušený Petr Dlask a Zdeněk Štybar, jenž obhajuje titul v kategorii do 23 let.

Článek

"Petr by si za výsledky v sezóně medaili zasloužil, ale adeptů na stupně vítězů je mezi elitou minimálně osm," prohlásil v pátek po obědě v hotelu Moore kousek od trati reprezentační trenér Petr Klouček. "Čekám hodně rychlý závod, chce to dobře odstartovat," odhadoval. Z první řady vyrazí v nedělním hlavním závodě Dlask, z druhé Šimůnek a Ausbuher.

Dlask si udržuje stabilně dobrou formu a věří, že ji prodá. "Trať je hodně těžká, hlavně výběh těch čtyřiceti schodů dá pořádně zabrat. Ve třech čtvrtinách už docházejí síly," tvrdil po odpoledním tréninku na trati, která vede kolem větrného mlýna.

Šimůnek by byl spokojený s umístěním do desítky

Výsledky z posledních závodů předurčují na solidní umístění i Radomíra Šimůnka mladšího. Na Světovém poháru v Hoogerheide byl pátý. "Snad to vydrží, začal jsem si víc věřit," řekl syn čtyřnásobného mistra světa. "Když se dostanu do desítky, budu spokojený. Mezi muži závodím prvním rokem, tak hned nemůžu myslet úplně nejvýš," dodal.

Do Zeddamu už dorazila celá rodina Šimůnkova, fandit přijedou i známí z Belgie. "S tátou se pobavíme o trati, na jeho rady hodně dám. Je to můj trenér, mechanik, manažer i řidič zároveň. Jdu do závodu s tím, že během té hodiny musím prodat celoroční dřinu," prozradil.

Poslední Světový pohár vyšel dobře i Kamilu Ausbuherovi, když dojel šestý. "Trať by mu měla vyhovovat stejně jako většině našich kluků," odhadoval trenér Klouček. Závodník klubu Budvar Tábor si však kuriózně v autě natáhl mezižeberní sval, když se otáčel na zadní sedadlo pro láhev s vodou. "Asi mě skřípl pás, ale bolí to pořád. Špatně se mi dýchá," popsal Ausbuher. "Když to nepovolí, doktor mi bude muset dát nějakou injekci proti bolesti."

Nijs obhajuje titul

Titul mezi elitou obhajuje belgický reprezentant Sven Nijs, který v sezóně vyhrál 22 závodů včetně osmi Světových pohárů. "Když nevyhraju, budu zklamán. Ale stát se může všechno," řekl Nijs. "Zdejší těžká trať mi maximálně vyhovuje, není tady chvilka prostoru na odpočinek. Doufám, že se pojede od začátku do konce. Nerad bych, aby všichni taktizovali a čekali, co udělám," přiznal 28letý závodník stáje Rabobank.

K největším soupeřům řadí i Dlaska. "On je jedním z těch, kteří budou nebezpeční. Pak ještě Ital Franzoi, Francouzi Gadret a Mourey a samozřejmě všichni moji krajané," vyjmenoval Nijs výčet spolufavoritů. "Medaili může podle mě získat deset lidí," připojil Dlask.

Titul v kategorii do 23 let obhajuje Zdeněk Štybar, ale letos to nebude mít snadné. "Belgičan Albert a domácí Boom jsou na tom hodně dobře. Boom dvakrát v sezóně porazil Nijse," upozornil Klouček. "Pro úspěch jsem udělal maximum. Minulý týden jsem tady byl sám trénovat a troufám si tvrdit, že mě na trati nic nemůže překvapit. Jen ty schody jsem běžel asi třicetkrát," řekl Štybar.

Na šampionátu se představí závodníci z 20 zemí světa včetně cyklokrosové exotiky ze Zimbabwe. Dnes jsou na programu závody juniorů (11.30 h) a kategorie do 23 let (14.30), v neděli závodí ženy (11.30) a vrchol MS obstarají muži od 14.30 h. ČT 2 vysílá přímé přenosy od 14.15 (sobota) a 14.30 h (neděle).

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.