Hlavní obsah

Občas ruka nebrzdí a neudrží řídítka, ale musím závodit, říká Kulhavý. Těší se na Vysočinu

Praha

Ještě neuběhl měsíc, co mu levou ruku nechrání sádra, a český biker Jaroslav Kulhavý už absolvoval dva závody. „Hry v Riu se blíží, nemůžu ztrácet čas," vysvětluje obhájce olympijského zlata z cross country, který aktuálně vše směřuje k červencovému mistrovství světa v Novém Městě na Moravě.

Foto: jaroslavkulhavy.cz

Jaroslav Kulhavý už na ruce sádru nemá, a tak se plně může soustředit na přípravu před MS a olympiádou.

Článek

Kulhavý si v březnu zlomil levou ruku při závodech na Kypru. Musel na operaci, do 12. dubna měl sádru. „Když mi ji sundali, nemohl jsem se ani obléknout. V běžném životě bych s rehabilitací nespěchal, ale potřebuji se rychle dostat do formy, protože letošní velké cíle se rychle blíží. Proto kladu maximální důraz na rehabilitaci. I když tou nejlepší je vlastně samotná jízda na limitu," vysvětluje jednatřicetiletý biker.

Jak pozná limit necelý měsíc od zranění? „Hranou je nespadnout. V určitou dobu zatím ztrácím schopnost brzdit a ruka se přestává držet řídítka, což je poměrně špatné," směje se Kulhavý. „Ale těžko si ve sjezdu vybírat, kde zastavím. Jediný způsob, jak z kola vystoupit, je pád. A to si nemohu dovolit, tak trpím," krčí smířlivě rameny Kulhavý.

Dosud absolvoval závod Kola pro život a část maratónu na Lago di Garda. V sobotu se zúčastnil MČR v maratónu, které hostil Helfštýn. Nyní vyrazí na Světové poháry v Albstadtu a La Bresse. „Ještě jsem pomalý, občas někomu musím uhýbat, což mi není zrovna příjemné. Ale potřebuji závodit."

Všechnu sílu vrhá do přípravy tak, aby při mistrovství světa na přelomu června a července v Novém Městě na Moravě byl v nejlepší formě. „Jede se před olympiádou, všichni berou šampionát velmi prestižně. Duhový dres vozí člověk celý rok, takže i pro mě půjde na Vysočině o první vrchol sezóny," vysvětluje Kulhavý. „Doufám, že do té doby zajedu dobrý výsledek pro sebevědomí."

Dosud jezdil se standardní ortézou, ovšem do startu v Albstadtu bude mít k dispozici speciální karbonovou. „Budu ji vozit až do Ria. Bez ortézy bych daleko nedojel, jde o velmi důležitou oporu," vykládá Kulhavý.

Vstupenky rychle mizí
Už polovina vstupenek je vyprodána na vrchol mistrovství světa horských kol v Novém Městě na Moravě, jímž bude závod mužů v neděli 3. července. „Prodali jsme již 8500 vstupenek. Zájemci by určitě neměli váhat se zakoupením lístků v předprodeji, na místě určitě k mání nebudou," nabádá šéf organizačního výboru Petr Vaněk.
Program šampionátu odstartují sprinty 29. června. Následující den jsou v programu týmové štafety, v pátek MS juniorů a juniorek, v sobotu svedou bitvy o medaile muži do 23 let a ženy, v neděli pak bude ve hře zlato pro ženy do 23 let a elitní kategorii mužů.
Nejlevnější vstupenky se prodávají od 200 korun, permanentka vyjde na 1000 korun.
Fanoušci sami mohou otestovat své síly při Birell MTB marathonu, populárním Nigt Race či nově připravené Birell MTB rallye na singltracích ve Vysočina Bike Aréně.
Připraven bude i pestrý doprovodný program, v jehož rámci se fanouškům představí kupříkladu Vojta Dyk s B-side Bandem či Tři sestry.

Reklama

Související témata: