Hlavní obsah

Cyklista Janošek získal dodatečně titul juniorského mistra světa

Brno

Dráhový cyklista Jiří Janošek získal dodatečně titul juniorského mistra světa ve sprintu. Korejec Pak Če-on, který na loňském šampionátu v Astaně porazil Janoška ve finále, byl za užití zakázaných prostředků diskvalifikován. Janošek se tuto zprávu dozvěděl ve čtvrtek a mezinárodní cyklistická unie UCI ho už vyzvala, aby vrátil stříbrnou medaili. Místo ní dostane devatenáctiletý dráhař z Dukly Brno zlatou a duhový dres mistra světa.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Cyklista Jiří Janošek a snowboardistka Ester Ledecká během vyhlášení novinářské ankety Sportovec roku 2015.

Článek

"Mám z toho pochopitelně velkou radost. I když už není taková, protože k ní chybí bezprostřední pocit stát na nejvyšším stupni a slyšet českou hymnu," řekl ČTK Janošek, který loni v Astaně vybojoval i titul na kilometru s pevným startem a stříbrnou medaili v keirinu.

"Už před měsícem jsme dostali zprávu, že by mohlo dojít ke změně pořadí. Potvrzení jsme dostali až včera," poznamenal šéftrenér českých dráhařů Svatopluk Buchta.

Janoškovy pocity přirovnal k výsledku Tour de France před šesti lety, kdy byl po dopingu Španěla Alberta Contadora dodatečně vyhlášen vítězem lucemburský cyklista Andy Schleck. "Ten tehdy řekl, že bohužel přišel o to nejkrásnější. Stát na stupni nejvyšším před desítkami tisíc diváků v Paříži," dodal Buchta.

Reklama

Související témata: