Hlavní obsah

Kozlíková o medaili z MS nemluví, drží se při zemi

Na novém speciálu bude na nadcházejícím mistrovství světa v dráhové cyklistice bojovat o co nejlepší umístění Lada Kozlíková. Česká reprezentantka pojede ve dvou závodech a doufá v umístění mezi nejlepšími osmi. ". Nedělám si dopředu žádné alibi, ale konkurence šla za poslední roky obrovsky nahoru," říká Kozlíková v rozhovoru pro Právo.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Lada Kozlíková

Článek

Na nadcházejícím mistrovství světa v dráhové cyklistice jedete bodovací závod a scratch. Máte velké ambice? Aspoň v jedné disciplíně chci skončit do osmého místa.

Nejste příliš skromná? Před čtyřmi lety jste v Dánsku získala zlato a stříbro... Teď o medaili nemluvím, držím se při zemi. Nedělám si dopředu žádné alibi, ale konkurence šla za poslední roky obrovsky nahoru. Navíc se navýšily kvóty účastnických zemí, takže se poprvé pojedou rozjížďky. V nich se může stát cokoliv.

Váš trenér Břetislav Usnul tvrdí, že jste na tom hodně dobře, takže oba musíte myslet o něco výš... Tajně samozřejmě ano, ale na druhou stranu jsou obě moje disciplíny hodně taktické. Scratch je o jediném spurtu, velká loterie. V bodovačce, když se jeden spurt nepovede, je pořád ještě šance na opravu v devíti dalších. Vnitřně cítím víc šancí v ní.

Čím si vysvětlujete nárůst konkurence? Je to dáno posunutím termínu mistrovství světa. Dřív probíhala dráhová sezóna de facto souběžně se silnicí a spousta dobrých závodnic na ní neměla prostor, protože musely plnit povinnosti ve svých týmech. Teď třeba přes zimu nemá řada z nich závody a zkouší i dráhu. Vždyť ve světovém žebříčku letos bodovalo nějakých 150 závodnic. Po hlavě do toho před olympiádou v Pekingu jdou Číňanky. Dřív slušně závodily maximálně ve sprintu, dneska berou na Světových pohárech medaile jako na běžícím pádu i v dalších disciplínách.

Ale vy pořád patříte mezi favoritky. Svazuje vám to nohy?Nějak zvlášť to nevnímám. Soustředím se sama na sebe, ale je jasné, že bych chtěla zajet. I kvůli mému týmu Dukle, všem sponzorům a lidem, kteří mi pomáhají. Nijak nervózní nejsem, spíš se těším. Čím větší závod, tím se cítím líp.

Jak jste před odletem trénovala? Byla jsem na soustředění v Chorvatsku, kde jsme měli náročné tréninky za motorkou. Teď už jsme se s trenérem zaměřovali spíš na rychlost. Během uplynulých čtrnácti dnů jsme měli tréninkové bloky na dráze ve Vídni. Nejdůležitější je, že už jsem zdravotně v pořádku. V únoru i březnu jsem byla neustále unavená a zjistilo se, že jsem měla v krku delší dobu streptokoka. Tělo dostalo zabrat, ale dostala jsem antibiotika a pak se mi ulevilo.

Ve Vídni jste testovala nové kolo. Jste s ním spokojena? Firma Pell's z Brna, která mi stavěla rámy už na olympiádu v Aténách, připravila nový model Aero. Trošku mi změnili konstrukci rámu, je aerodynamičtější a pevnější. Jezdilo se mi na něm výborně a byla jsem nadšená.

Reklama