Hlavní obsah

Padrnos bude pomáhat Savoldellimu ke třetí výhře na Giru

PRAHA

Americká stáj Discovery Channel se bude snažit na Giru D'Italia potřetí přivést k vítězství Paola Savoldelliho a k hlavním pomocníkům italského lídra bude opět patřit český jezdec Pavel Padrnos. Savoldellimu asistoval i při loňském vítězství, přičemž na start Gira se uznávaný domestik postaví již poosmé. Nejlépe skončil v roce 1999 osmnáctý.

Foto: PRÁVO

Pavel Padrnos (uprostřed) ještě v dresu předcůdce Discovery Channel stáje US Postal Service.

Článek

"Opět budu hlavně pomáhat Savoldellimu, on je naše největší jistota a naděje," řekl Padrnos v rozhovoru s ČTK. "Bude to však hodně těžké. Italští organizátoři postavili Giro pro čistokrevné vrchaře, a tím Savoldelli není," upozornil český závodník. Tým je ale podle něj oproti loňsku výrazně zkušenější, byla do něj zařazena řada cyklistů, kteří jezdili Tour de France s jejím králem Lancem Armstrongem. Druhým lídrem týmu bude Američan Tom Danielson.

Padrnos považuje za největší favority další jezdce z Itálie, která slavila triumf v posledních devíti ročnících. Dojezdy do prudkých stoupání by měly svědčit Damianu Cunegovi z Lampre-Fondital, Gilbertu Simonimu ze stáje Saunier Duval-Prodir či Ivanu Bassovi z CSC.

"Ten má navíc za sebou hodně silný tým a chtěl by si napravit reputaci z loňského roku," řekl Padrnos o jezdci, kterého před rokem připravily o dobré umístění žaludeční potíže.

Měl by mít větší volnost než na Tour de France

Ty se v této sezóně nevyhnuly ani Savoldellimu a po dobrém začátku musel vzdát závod v Normandii. "Trochu se nám to zkomplikovalo a stále není vše tak, jak by mělo být. Doktorům se ani nepodařilo zjistit, jestli to bylo z jídla, nebo jej postihla střevní chřipka," uvedl Padrnos.

Sám svojí formu příliš nezná, oproti minulým letům závodil na jaře méně. "Těžko proto říci, jak na tom jsem. V Normandii jsem se ze začátku necítil nejlépe, ale poslední dva dny to již bylo dobré. Snad jsem už našel závodní rytmus," doufal Padrnos.

Žádný osobní cíl před závodem ale český cyklista nemá. "Uvidíme podle vývoje závodu. Určitě ale budu mít větší volnost než na Tour de France," řekl Padrnos. Rád by se pokusil být během závodu v některém z úniků, který vydrží až do cíle. S něčím takovým ale nepočítá při horských etapách.

"Do závodu však jdu já i celý tým hlavně s cílem zopakovat loňský rok," dodal Padrnos. Předpokládá, že závěr závodu si nenechá ujít Armstrong a osobně přijde svůj tým povzbudit. Momentálně se ale sedminásobný vítěz Tour de France připravuje na maraton v New Yorku.

Reklama