Hlavní obsah

Švéd Kessiakoff vyhrál exhibici Pražské schody

PRAHA

Čtyřiadvacetiletý Švéd Fredrik Kessiakoff dnes proměnil ve vítězství hned svůj první start na cyklistické exhibici Pražské schody. Při třináctém ročníku závodu jej na stupně vítězů doprovodili Christoph Sauser ze Švýcarska a Tomáš Vokrouhlík z týmu ČS MTB, který po loňském druhém místě skončil tentokrát třetí.

Článek

Na startu se sešla konkurence 68 pozvaných cyklistů a nechyběl mezi nimi ani čtyřnásobný vítěz Miguel Martinez z Francie. Z českých jezdců pokoušeli štěstí i nejlepší český silničář historie Ján Svorada, cyklokrosoví mistři světa Kamil Ausbuher, Ondřej Lukeš a Zdeněk Mlynář či vítězové závodu z minulých let Radim Kořínek a Stanislav Hejduk.

Nikdo z nich ale na těžkém okruhu na specialisty nestačil. "Bylo to moc těžké. Nahoru jsem se nemohl dostat, dolů to šlo lépe. Těžký kopec, to není nic pro silničního spurtéra, jako jsem já," zhodnotil svoji premiéru v Praze Svorada.

Startovní pole se začalo trhat již ve třetím okruhu, když ostré tempo udával Kessiakoff. Utvořila se na delší dobu vedoucí skupinka a z ní ve dvanáctém kole zaútočil Sauser, ale získal jen minimální náskok. V šestnáctém okruhu byla vepředu ještě čtveřice Kessiakoff, Sauser, Ježek, Boudný, kterou marně stíhal Martinez. Výkon olympijského vítěze z roku 2000 ze Sydney poznamenalo manko z tréninku, protože zlomená žebra mu měsíc nedovolila se připravovat.

Nastoupil v Nerudovce

Rozhodlo se dva okruhy před cílem. V náročném stoupání Nerudovou ulicí nastoupil Kessiakoff, kterého se udržel jen Sauser, ale ani on tempu nestačil a Švéd si dojel pro jasné vítězství. "Byl to skvělý závod se spoustou lidí podél trati. Měl jsem ale strach, aby se mi nic nestalo, a jsem rád, že jsem zvolil kolo s celkovým odpružením. Chtěl jsem vyhrát, mám takovýto typ závodů hodně rád. A když mě pořadatelé pozvou, rád za rok přijedu," řekl novinářům Kessiakoff.

Nejlepší z českých jezdců Vokrouhlík přiznal, že na dva nejlepší neměl. "Když za to Sauser a Kessiakoff v závěru vzali, tak jsem prostě neměl na to se jich udržet. Jsou to jezdci opravdu světové extratřídy," řekl třetí muž v cíli.

Výsledky:
1. Kessiakoff (Švéd.) 1:04:18 hod., 2. Sauser (Švýc.) -3, 3. Vokrouhlík -28, 4. Boudný -33, 5. Ježek -1:26, 6. Hynek (všichni ČR) -1:38, 7. Martinez (Fr.) -2:10.

Reklama