Hlavní obsah

Kozlíková v časovce na MS vedla, ale nakonec byla osmá

SALCBURK

Česká cyklistka Lada Kozlíková měla v časovce na mistrovství světa v Salcburku zaděláno na životní výsledek, protože na mezičase byla ze všech závodnic nejrychlejší. Ve druhé části však trochu ubrala a musela se spokojit s osmým místem. Nejmladší žena celého startovního pole Tereza Huříková se při své premiéře v ženské kategorii na silničním MS blýskla dvanáctou příčkou.

Foto: PRÁVO/Jan Krůta

Tereza Huříková na MS v silniční cyklistice v Rakousku.

Článek

Titul vybojovala po loňském bronzu Američanka Kristin Armstrongová, která je pouze jmenovkyní sedminásobného vítězě Tour. Stříbro získala dvojnásobná světová šampiónka Thürigová ze Švýcarska, na bronzový stupínek vystoupila další Američanka Thorburnová.

Pátá žena z olympijské časovky v Aténách Kozlíková vyrazila hned po startu jako raketa. Za slunečného počasí se úspěšně prala s úvodní kopcovitou částí, kterou tady najížděla už před třemi týdny. "Ten trénink tady byl fakt znát, začátek byl výborný," vrátila se k prvním deseti kilometrům, které zvládla úplně nejrychleji ze všech 38 závodnic. "Ale nedělala jsem z toho nějaké přehnané závěry," říkala.

Nechybovala, přesto se propadla

Na trati předjela všechny tři soupeřky, které startovaly před ní a v cíli se pohodlně mohla na dlouho usadit do křesla nachystaného pro vedoucí závodnici. Jenže v závěru pokořilo její čas sedm soupeřek. "Když jsem viděla, jak to najednou všechno skáče přes mě, bylo to nepříjemné," prozradila svěřenkyně trenéra Břetislava Usnula.

Na druhém úseku zajela totiž až čtrnáctý čas. "Ale nezdálo se mi, že bych nějak tuhla a jela špatně. Nechala jsem tam všechno," nechápala Kozlíková. "Chyba tam nebyla," říkal Usnul. Od medaile jí nakonec dělilo 36 vteřin. "Na olympiádě to bylo jen dvacet sekund, nedá se nic dělat. Špička je strašně vyrovnaná a když se podívám na ta jména přede mnou, nemůžu být nespokojena. Na lepší výsledek si holt musím počkat."

Po časovce na šestadvacet kilometrů přesto přiznala, že čekala trošku víc. "Těch pátých, šestých, sedmých nebo osmých míst už mám docela dost. Tajně jsem doufala, že by to tady mohlo vyletět, ale konkurence je pořád obrovská," uvedla závodnice pražské Dukly, která by měla v sobotu v Salcburku jet ještě závod s hromadným startem. "Všechno úsilí jsem směřovala k té časovce. Trochu mě zlobí koleno, takže se ještě s trenérem rozhodneme, jestli budu startovat," prozradila Kozlíková.

Huříková po nemoci nedoufala

Famózní výkon předvedla Huříková. Předloňská juniorská mistryně světa z této disciplíny se rozhodně neztratila ani mezi ženami. "Je to super, v takový výsledek jsem ani nedoufala," radovala se devatenáctiletá úspěšná bikerka i silničářka.

Po prvních deseti kilometrech ztrácela na Kozlíkovou čtyřicet vteřin, druhou část měla o deset sekund lepší. "Jelo se mi nad očekávání dobře," uvedla Huříková, kterou po návratu z MS horských kol skolila viróza a deset dní nemohla trénovat.

"Místo ježdění na kole mi v posteli dělaly společnost antibiotika," říkala s úsměvem. "Kdybych odtrénovala to, co jsem chtěla, byla bych do kopců ještě o něco lepší. Síla přeci jen trochu chyběla. Ale i tak jsem moc šťastná," rozplývala se, když přijímala gratulace.

Ženy - časovka na 26,1 km
1. Armstrongová (USA) 35:04, 2. Thürigová (Švýc.) -25, 3. Thorburnová (USA) -30, 4. Doppmannová (Švýc.) -55, 5. Cookeová (Brit.) -56, 6. Zabirovová (Kaz.) -59, 7. Arndtová (Něm.) -1:05, 8. Kozlíková -1:06, ...12. Huříková (obě ČR) -1:36.

Reklama