Hlavní obsah

Mistrovství světa klubů v utlimate frisbee startuje již tuto neděli v Praze

Už tuto neděli otevře své brány jedna z nejmasovějších sportovních akcí roku v České republice, mistrovství světa klubů v ultimate frisbee. 136 týmů, tedy více než tři tisíce hráčů z 36 zemí, se postupně sjíždějí do Prahy, aby v týdnu od 4. do 10. července odehráli více než 700 zápasů. Hrát se bude na třiceti hřištích v areálech na Strahově a ve Vršovicích. Toto mistrovství by mělo být vrcholnou a historickou událostí v tomto unikátním sportu, v němž se snoubí drama, akce, týmový duch a neobyčejný smysl pro fair play. Zápasy nemají rozhodčí a je pouze na hráčích samotných, jak se ke sporným situacím postaví a jak je vyřeší.

Foto: Neil Gardner

Nejlepší týmy světa, více než 700 zápasů, 3 české týmy v akci. Nenechte si to ujít.

Článek
Fotogalerie

Stominutové zápasy na mistrovství nabídnou to nejlepší ze současného světového ultimate. Jednotlivé země do Prahy posílají své špičky, mezi kterými již tradičně vynikají Američané, Kanaďané a Japonci. Také evropské týmy, které v předchozích akcích neměly příliš štěstí, budou útočit na nejvyšší příčky. Překvapit mohou i Australané, kterým se pravidelně daří na turnajích národních týmů, a kartami by mohl zamíchat i některý kolumbijský tým v kategorii open.

Česká republika bude mít poprvé v historii na šampionátu zastoupení, a to hned trojnásobné – tým Silence v kategorii open, Hot Beaches mezi ženami a klub Velká Morava v mixové kategorii (smíšené týmy mužů a žen). Pro hráče nad 33 let je tu kategorie Masters.

Bouře na začátek

Mimořádný zápas čeká Hot Beaches v neděli od 18 hodin na atletickém stadionu ve Vršovicích, kde nastoupí v rámci slavnostního zahájení proti kanadským Storm. „Moc se těšíme a doufáme, že nás přijde podpořit co nejvíc diváků, abychom mohly naplno využít domácího prostředí,“ zní jednotně z jejich tábora.

V obou areálech, na Strahovském stadionu a v jeho okolí a pak zejména v tréninkovém areálu Slavie ve vršovickém Edenu, se bude hrát každý den od 8:30 do zhruba páté hodiny odpolední. Na neděli, pondělí, úterý a čtvrtek organizátoři naplánovali tzv. Zápas dne, nejzajímavější utkání daného dne. Tyto zápasy budou vždy od 18 hodin na atletickém stadionu ve Vršovicích.

Na stejném místě začne v pátek od pěti finále Masters a v sobotu 10. července se zde uskuteční finálová utkání ve zbylých třech kategoriích. Jako první proti sobě nastoupí finalisté Mixu od 9 hodin, pokračovat budou ženy od 11:30 a od 14 hodin je na pořadu finálový zápas v kategorii open.

Všechny čtyři večerní Zápasy dne a také všechna finále budou přenášeny online na internetu, na stránkách www.strizna.cz. „Pokud se chce někdo dozvědět víc o ultimate frisbee, v čem tato hra vlastně spočívá, tak toto mistrovství světa a večerní Zápasy dne jsou přesně tím pravým," láká diváky ředitelka turnaje Jana Vejmelková.

České týmy v akci

České týmy čeká v prvních dvou dnech následující program. Kromě již zmíněného zahajovacího utkání v nedělní podvečer budou Hot Beaches k vidění v pondělí od 10:30 na ragbyovém hřišti Tatra Smíchov v areálu Strahov v zápase proti Japonkám UNO a ve 14:30 na hřišti Sparta Košíře, kde nastoupí proti irskému týmu Little Miss Sunshine.

Silence budou bojovat v neděli od 10:30 ve Vršovicích proti obhájcům titulu japonským Buzz Bullets a ve 14:30 je čeká klíčový zápas proti švýcarským Freespeed, kdy se očekává boj o postup do horních skupin. V pondělí hrají Silence jediný zápas od 10:30 ve Vršovicích proti maďarským LOL.

Český mix Velká Morava čekají v neděli i v pondělí dva zápasy, všechny ve Vršovicích. V neděli od 8:30 proti americkému týmu Mental Toss Flycoons a od 12:30 proti Credo z Nového Zélandu. V pondělí začínají ve 12:30 s estonskými Sexy Legs a skupinu završí v 16:30 s Australany Newcastle Pie Wagon. Rozmístění hřišť a další informace jsou k dispozici na stránkách šampionátu www.wucc2010.com.

Boj o titul mistra světa může začít

„Vše je připraveno a to včetně počasí,“ hlásí Jana Vejmelková a usmívá se u nejnovější předpovědi. Prahu tak hned z kraje prázdnin čeká mimořádná akce a po čtyřech letech může boj o tituly mistrů světa v ultimate frisbee opět začít. Uspějí české týmy v silné konkurenci? S podporou diváků budou mít určitě větší šanci, takže pokud můžete, přijďte se podívat a fandit. Vstup pro diváky je zdarma.

Reklama