Hlavní obsah

Týmy Silence a Hot Beaches obhájily prvenství na turnaji CEL

O víkendu 7. a 8. srpna se v Rakvicích a Přítlukách konalo první kolo kvalifikace o postup do finále Evropské ligy. Na tzv. CEL (Central European League) - Středoevropskou ligu - se na jižní Moravu sjely týmy z České republiky, Slovenska, Rakouska, Maďarska, Polska a Slovinska.

Foto: Petr Kotěšovec

Letošní Středoevropská liga přivítala rekordní počet týmů.

Článek
Fotogalerie

Česká republika měla v každé kategorii dva zástupce. Obvyklé účastníky, týmy Silence a Hot Beaches, doplnil nováček soutěže Velká Morava, který postavil tým do kategorie open i ženy. Na turnaji se tak sešli stejní zástupci z Česka jako na pražském MS klubů začátkem července, s tím rozdílem, že Velká Morava se v Praze účastnila v kategorii mix, která zde nebyla.

Sedm ženských týmů mezi sebou odehrálo šest vzájemných zápasů. Hot Beaches vyhrály suverénně všechny zápasy a postoupily do dalšího kvalifikačního kola (EUCR), kde se utkají s německými a dánskými týmy o postup do finále. Hot Beaches společně s prvním místem, také získaly cenu Spirit of the Game. Druhé postupové místo obsadily Rakušanky Eyecatchers. Druhý český zástupce v kategorii ženy Velká Morava se umístil na pěkném třetím místě.

Méně jednoznačné byly boje o postup v kategorii open, které se letos zúčastnilo 12 týmů. Český favorit turnaje, tým Silence, sice dokráčel k vítězství v turnaji, ale ve finále měl namále, když porazil slovenský tým MorHo! o jediný bod. „Čekali jsme o něco větší kvalitu, ale i tak je vítězství cenné. Je dobře, že tým po pražském MS klubů neztratil motivaci a na turnaji prokázal jak herní tak i mentální sílu a to především za nepříznivého stavu ve finále, které se nám podařilo otočit,“ říká kapitán Silence František Fencl.

Překvapením v této kategorii byl slabý výkon dvou rakouských týmů (theBigEz a Dji Sam Soe), které pravidelně bojují o účast na finálovém turnaji. Oba týmy přijely bez několika opor, což se projevilo už ve čtvrtfinále, které oba týmy prohrály. I to jim však stačilo na postup do dalšího kola kvalifikace. Naopak příjemně překvapily polské týmy a také maďarský tým LOL, který skončil třetí a navíc si odvezl cenu Spirit of the Game. Velká Morava v kategorii open neuspěla a skončila poslední.

Účast 19 týmů byla nejvyšší v historii CEL. Hlavním důvodem je podle Nathana Heilmanna, organizátora letošního ročníku, začlenění CEL do celoevropské soutěže EUCS (European Ultimate Championship Series), která se hraje od roku 2006. „CEL jako kvalifikační turnaj je zajímavý pro více soutěživé týmy, které chtějí postoupit mezi evropskou elitu. V minulosti to byla soutěž čtyř zemí, které dominovaly dva tři silné týmy. S příchodem nových týmů, mj. z Polska a Slovinska získává CEL nový rozměr,“ tvrdí Heilmann. Polsko přivezlo na svůj premiérový CEL hned tři týmy, z toho jeden ženský. Dvanáctí nasazení Furious Goats obsadili skvělé čtvrté místo a stávají se tak prvním polským týmem, který promluví do kvalifikačních bojů na EUCR.

Druhé kolo kvalifikace proběhne ve dnech 27. až 29. srpna v Norimberku. O postup do finále, které se letos koná ve Španělsku začátkem října, se zde utká 16 open týmů a 8 ženských týmů z CEL, Německa a Dánska.

Středoevropská liga - Central European League (CEL)
CEL nebo-li Středoevropská liga vznikla v roce 2002 jako soutěž, která měla za cíl zvýšit kvalitu ultimate frisbee v regionu střední Evropy. Ve svých počátcích fungovala jako liga, kdy týmy objížděly několik kvalifikačních turnajů, a na podzim následoval finálový turnaj. Po vzniku Evropské ligy (EUCS – European Ultimate Championship Series) byla tato soutěž zrušena, resp. zůstal jen jeden turnaj, který si ponechal stejný název a který se stal prvním kvalifikačním kolem pro Evropskou ligu.
Evropská liga - European Ultimate Championship Series (EUCS)
Evropská liga se hraje systémem dvou kvalifikačních kol a jednoho finálového turnaje. Prvním kvalifikačním kolem je pro státy buď národní mistrovství, jako například v Německu nebo Velké Británii, nebo turnaj typu CEL pro státy jiné, většinou s menší členskou základnou. To je i případ českých týmů. Evropa je v této soutěži rozdělena na čtyři regiony a každý region posílá určitý počet týmů na finálový turnaj, většinou rovnoměrným dílem. Česká republika je součástí regionu střední Evropy, Německa a Dánska.
Kategorie Open:
1. Silence (Česká republika)
2. MorHo! (Slovensko)
3. LOL (Maďarsko)
4. Furious Goats (Polsko)
5. Dji Sam Soe (Rakousko)
6. TheBigEz (Rakousko)
7. Outsiters (Slovensko)
8. GrandMaster Flash (Polsko)
9. Hallodigaz-e? (Maďarsko)
10. Frizmi (Slovinsko)
11. Foundation (Rakousko)
12. Velká Morava (Česká republika)
Spirit: LOL
Kategorie Ženy:
1. Hot Beaches (Česká republika)
2. Eyecatchers (Rakousko)
3. Velká Morava (Česká republika)
4. LayDs (Slovensko)
5. Huntimate (Maďarsko)
6. GrandMaster Flash (Polsko)
7. Box (Rakousko)
Spirit of the Game: Hot Beaches

Reklama