Hlavní obsah

Kauza Ping: další zápletky

Diskuze kolem kauzy starých, kontroverzních, ale povolených wedgí Ping, rozvířené vystoupením Phila Mickelsona s těmito holemi v San Diegu, neutichá.

Článek

Situace

John Solheim, šéf firmy Ping, připomněl PGA Tour, že nelze místní úpravou pravidel separátně zakázat používání dvacet let staré wedge Ping Eye2, jež vedla Scotta McCarrona k prohlášení o tom, že Phil Mickelson a další hráči jejím používáním podvádějí. Poté, co McCarron - nový člen hráčského výboru PGA Tour - na své webové stránce prohlásil, že na toto téma nebude ani nadále mlčet, Solheim připomněl, že dohoda z roku 1993 neumožňuje PGA Tour vyhlásit takové pravidlo, které by se lišilo od regulí Americké golfové asociace USGA. A ta užívání starých wedgí Ping povoluje, i když od letoška jinak platí pro wedge nové pravidlo o drážkách tvaru V namísto starých U, jimiž se právě Ping vyznačuje. "Předpokládám, že PGA Tour naplní tuto dohodu, ale jsem ochoten diskutovat o přijatelném řešení situace, jež bude ve prospěch hry," uvedl v prohlášení Solheim, syn zakladatele firmy Ping, Karstena Solheima. Ping varoval USGA už v roce 2007 dopisem, v němž předvídal současné potíže kvůli novému pravidlu o drážkách.

Zápletka

Trojnásobný vítěz majorů Padraig Harrington přicestoval v pondělí na turnaj PGA Tour do Riviera Country Clubu u Los Angeles se dvěma sadami wedgí Ping včetně jedné, vyrobené před rokem 1990 a tedy povolené pro hru. Oficiální zdroj z golfového průmyslu sdělil informaci pod podmínkou zachování anonymity. Harrington se tak zřejmě stane druhým esem vedle Mickelsona, kdo hrůl používá. Poprvé vytáhli Ping Eye 2 na druhém turnaji sezony na Havaji domácí John Daly a Dean Wilson, poté se připojili další hráči jako např. Hunter Mahan.

Vývoj

Sports Illustrated citoval Randyho Petersona, jednoho z ředitelů Callaway Golf, podle něhož Mickelsonova wedge Ping vykazovala až o čtvrtinu vyšší rotaci míče než současné wedge Callaway s novými drážkami.

Řešení

Po Paulu McGinleym přišel další profesionál z britských ostrovů s návrhem, jak ztížit současný golf těm nejlepším, aniž by se muselo měnit vybavení. "Nechápu, proč se nepřitvrdí greeny a nenechá vyrůst rough tak, aby místo skóre 20 pod par hráli ti nejlepší třeba 12 pod par," řekl Rory McIlroy před nadcházejícím turnajem v Dubaji. Vzápětí ale dodal: "Chápu, že defenzivní golf, kdy hráči bojují o par, diváky nebaví. Chtějí vidět, jak hráči posazují míče blízko jamek a hrají birdie. Jsem stejný, když se dívám na golf v televizi."

Reklama