Hlavní obsah

Ženské US Open v sauně

Výsledek vysoko nad par se předpokládá u nedělní vítězky US Women´s Open, třetího majoru sezony, který začíná ve čtvrtek. Důvodem je brutálně těžké hřiště Oakmont v Pensylvánii.

Článek

Připomeňme si, že když v Oakmontu hrálo mužské US Open 2007, vítězný výsledek Angela Cabrery byl PLUS PĚT.

"Kdo zahraje par, vyhraje, ale myslím, že to bude ještě výš," prorokoval už před časem pro Golf Digest C&S Petr Korda, jehož 17letá dcera Jessica (na hlavní fotografii) hraje US Women´s Open třetí rok za sebou. Členka vítězného týmu USA v letošním Curtis Cupu zahrála při posledních dvou startech na tomto majoru ve finále vždy výjimečné skóre 69.

Se svým věkem však Korda letos výjimkou není: 49 hráčkám ze 156 účastnic je maximálně 21 let a 23 jsou teenagerky. Startují dokonce tři čtrnáctileté: Yueer Feng z Číny, Ariya Jutanugarn z Thajska a Gabriella Then z USA. A čerstvé profesionálce, Američance Alexis Thompson, je stále pouhých patnáct let...

Oakmont Country Club představuje nejméně tři zásadní problémy. Za prvé dlouhé jamky obklopené roughem a písečnými překážkami pestrých tvarů. Za druhé těžké greeny s členitým povrchem a extrémní rychlostí 14 stop na stimpmeteru. Za třetí pak extrémní teploty, které se už začátkem týdne šplhaly vysoko na třicet stupňů Celsia, doprovázeny vysokou vlhkostí vzduchu.

Korejka Jiyai Shin, která byla letos krátce světovou jedničkou, potřebovala po tréninku infuze. Američanka Paula Creamer šla tréninkových devět jamek tři hodiny a čtyřicet minut. Současná světová jednička Cristie Kerr hrála v úterý jen devět jamek a druhoiu devítku si nechala na středu, aby ušetřila síly, protože v pondělí jí osmnáctka trvala skoro pět a půl hodiny, a to startovala před půl osmou ráno. Jedinou útěchou je předpověď pátečního příchodu studené fronty a pokled teplot na víkend.

Hřiště s parem 71 má pro ženy oficiální výměru 6 044 metrů. Co všechno zde elitu čeká? Tříparová osmička se může hrát v rozmezí 206 až 230 metrů. Devátá jamka měřící 436 metrů se změnila z paru 4 na par 5. Pětiparová dvanáctka je s délkou 550 metrů nejdelší v historii ženského golfu. Dvě čtyřparové jamky mají proměnlivou délku tak, aby případně pokoušely golfistky hrát rovnou na green.

Bude to mimořádně zajímavý golf, který vedle Jessiky Kordy čeká i další hráčku českého původu, 25letou Němku Sandru Gal. Tak hodně štěstí v sauně, dámy!

Reklama