Hlavní obsah

Golfové US Open bez Woodse a jasného favorita

BETHESDA

Bez Tigera Woodse a bez jasného favorita se odehraje 111. ročník golfového US Open, jednoho z nejslavnějších turnajů sportovní historie. Na hřišti Blue Course se hrálo naposledy před čtyřmi lety, ale letos čeká účastníky hřiště s navýšeným parem a přehozeným pořadím jamek. Třípar na bývalé 18. jamce se stal desátou jamkou, od čehož si slibují pořadatelé výrazně dramatičtější závěr turnaje.

Foto: Matt Sullivan, Reuters

Tiger Woods bude na letošním US Open chybět.

Článek

Američan Woods nemůže startovat kvůli zranění a počet jeho 14 výher na major turnajích se tak znovu nerozšíří. Kdo by měl místo bývalého golfového krále usednout na trůn turnaje s bohatou historií, je velkým otazníkem. O tom, jak neurčitý je okruh favoritů, svědčí, že v současném světovém žebříčku je v první desítce sedm hráčů, kteří ještě nikdy žádný ze čtyř hlavních turnajů sezony vyhrát nedokázali.

Podle zkušeností s velkými turnaji by mohl být favoritem Phil Mickelson, jenže tomu se letos s výjimkou jediného turnaje nedaří prosadit mezi nejlepší. "Po úpravách by mi ale hřiště mohlo svědčit. Jsem přesvědčen, že tady můžu vyhrát," dodával si Mickelson sebevědomí.

Zajímavé bude sledovat i Adama Scotta, který se nedávno rozešel se svým caddiem, a tak pro US Open využil dobrých vztahů s odpočívajícím Woodsem. Během tohoto týdne mu bude nejbližším rádcem Steve Williams, kterého Scottovi jednorázově "zapůjčí" právě slavný goflista. "Rozhodně jde o výpomoc na jediném turnaji, víc v tom nehledejte," rázně odpovídal Scott na spekulace, zda Woods po změně trenéra neudělá také změnu u nosiče holí.

Na startu i Čejka 

Na startu je 156 hráčů, mezi nimi Alex Čejka. Rodák z Mariánských Lázní startující za Německo se bude snažit protrhnout zatím hodně smolnou sezónu, kterou provází nevyrovnané výkony a také řada zdravotních potíží, kvůli nimž nedokončil letos už tři turnaje.

Alex Čejka zkusí prolomit smolnou sezónu.foto: ČTK/Petr Sznapka

US Open bude k vidění také v Česku, rozsáhlé přímé přenosy chystá na všechny čtyři dny kanál Nova Sport.

Reklama

Související témata: