Hlavní obsah

Karneval birdie v Iowě začali nejlépe Johnson a Villegas

Obhájce titulu Zach Johnson zahrál ve čtvrtečním prvním kole turnaje John Deere Classic 64 úderů, sedm ran pod par, a spolu s Camilo Villegasem dělí vedení na posledním podniku PGA Tour před třetím majorem sezóny – British Open.

Foto: Profimedia.cz

Golfista Zach Johnson.

Článek

Bylo to už sedmnácté kolo v řadě, kdy Johnson na hřišti TPC Deere Run stlačil skóre na výsledek začínající šestkou. Jen tím potvrdil, jak moc mu hřiště poblíž Cedar Rapids v Iowě, povolující hráčům tradičně festival birdie, vyhovuje. V roce 2009 tady byl druhý, předloni třetí a loni zvítězil. Ve čtvrtek se vyhnul chybám a skóroval na pěti čtyřparech.

"Cítil jsem se velmi přirozeně, velmi pohodlně. Ale nechci to přeceňovat, mám před sebou pořád spoustu práce," poznamenal Johnson.

Stejně pohodlně se na hřišti cítil i Villegas, jehož nejsilnějšími momenty dne byly birdie na dvou tříparech. "Proměnil jsem pár skvělých puttů a vyhnul se trablům. Hřiště bylo přístupné a bylo potřeba hrát agresivně," podotkl Kolumbijec, který se v letošní sezoně pomalu herně i výsledkově zvedá a dostává se do někdejší formy. "Potěšilo mě, jakým způsobem jsem se vyrovnal s hřištěm. Bylo to příjemné," doplnil.

Třetí místo dělí Matt Bettencourt, Daniel Summerhays a Brendon de Jonge. Všichni tři ztrácejí jednu ránu. Další ránu zpět je v balíku hráčů například Boo Weekley, tři rány na vedoucí duo pak chybějí trojnásobnému vítězi turnaje Stevu Strickerovi.

Stricker vstupoval do turnaje spolu s Johnsonem jako velký favorit. Vždyť také na John Deere Classic triumfoval v letech 2009-2011. Hned v úvodu kola svou roli potvrzoval, ale nevydržel ji hrát celých osmnáct jamek. Začínal na desítce a okamžitě zapsal eagle, po dalších třech birdie stlačil skóre na minus pět, jenže pak na jamce číslo čtyři a pět zahrál dvě bogey a svou jízdu přibrzdil. Náladu si pak zvedl závěrečným berdíkem na sedmičce.

O Strickerovi, Johnsonovi a třeba i De Jongovi se před turnajem namluvilo dost, neočekávaným jménem na vrcholu leaderboardu je ale po úvodním kole Bettencourt. Ten se neměl ve startovním poli původně ani objevit – na tento víkend si už zamluvil letenky do Salt Lake City na podnik nižší série Web.com Tour. V okamžiku, kdy seděl v Atlantě v letadle, zazvonil mu telefon s dobrou zprávou – měl na turnaji PGA Tour nahradit Neala Lancastera.

Bettencourt bohužel nemohl z letadla vystoupit, ale okamžitě po přistání v Utahu zamířil do Chicaga, pronajal si auto a těsně před půlnocí dojel na místo. Nestihl žádné cvičné kolo, přesto s hřištěm skvěle zacvičil. "Naštěstí hřiště znám, byl jsem tady mockrát na to, abych znal jeho nastavení," pokyvoval hlavou Bettencourt, když na TPC Deere Run zopakoval výkon z úvodního kola z roku 2009 – 65 ran.

Reklama