Hlavní obsah

Brzděte se starty teenagerů, vzkázal veterán Jiménez

New York

Nepřehánějte to s účastí teenagerů na špičkových profesionálních turnajích, můžete jim zničit kariéru, vzkázal jeden z golfových veteránů Miguel Ángel Jiménez. Jde o reakci na start Ye Wochenga na Omega European Masters, podniku European Tour ve švýcarské Crans Montaně. Čínskému mladíkovi je teprve třináct let a ve čtvrtek se stal vůbec nejmladším hráčem, který kdy startoval na evropské půdě.

Foto: Jiří Velden

Ilustrační foto.

Článek

Díru do světa ale zatím neudělal, po úvodním kole mu patřila 154. příčka ze 156 startujících. Ye se zapsal do historie už v květnu, kdy se ve 12 letech a 242 dnech stal nejmladším hráčem, který kdy hrál na turnaji European Tour. Tehdy se na domácí půdě zapojil do Volvo China Open.

Ye jde ve stopách čínské senzace Guana Tianlanga, který ohromil svět jak tím, že se kvalifikoval na letošní dubnové Masters, ale pak také tím, že se v Augustě neztratil, prošel cutem a turnaj dohrál jako nejlepší amatér ve startovním poli.

Jiménez: Vypadal hodně nervózně

Jiméneze ale podobné rekordní zápisy nijak neohromují. "Je fajn, že golf zajímá lidi bez ohledu na věk, ale postavit třináctileté kluky do soubojů s profesionály je už trochu mimo," uvedl vítěz devatenácti titulů na European Tour. "Začínají až příliš brzy, třináctiletí kluci by zkrátka měli hrát s jinými třináctiletými, a ne s hráči, kteří jsou v průměru o dvacet let starší," doplnil.

"Bezpochyby takový start přiláká publicitu, což sponzoři turnajů potřebují, ale z mého pohledu by něco takového nemělo být připuštěno," podotkl populární 49letý Španěl. Podle něj předčasné starty mezi profíky zamávají s psychikou hráčů. "Neměli bychom na ty děti tolik tlačit, může to mít ničivý dopad na jejich další kariéru."

"Snad si celý týden užije. Ale viděl jsem ho ráno na tréninku a vypadal hodně nervózně - v takové pozici by neměl být," zakončil Jiménez.

Reklama

Související témata:
Teenager