Hlavní obsah

Pohádka nekončí! Táta našel golfovou hůl mezi odpadky, syn se topí v miliónech

Edison

Pořádný životní veletoč má za sebou golfista Jason Day. Sedmadvacetiletý Australan v polovině srpna ovládl PGA Championship v Kohleru a dočkal se tak svého prvního triumfu na turnaji kategorie major, minulý týden suverénně ovládl i The Barclays v Edisonu. Letos na PGA Tour vyhrál už počtvrté a ve světovém žebříčku se posunul na třetí místo. Chlapec z městečka Beaudesert, u něhož si v dětství doma bída s nouzí podávaly kliku u dveří.

Foto: Eric Sucar, Reuters

Australský golfista Jason Day, vítěz turnaje v Edisonu, s manželkou Ellie a synem Dashem.

Článek
Fotogalerie

Dayův příběh, to je takřka neuvěřitelná story o zrození milionáře. Chudoba před lety svírala jeho rodinu natolik, že táta Alvin, který dřel na jatkách, neváhal prohrabat popelnice v sousedství, aby přinesl něco k jídlu. Jednou na smetišti našel pohozenou golfovou hůl a doma pak našel synka, jak se s ní ohání. O šest let později otec podlehl rakovině. Jasonovi bylo dvanáct. Propadl alkoholu, pral se.

„Zní to divně, ale asi bych se nikdy nestal tím, kým jsem, kdyby táta tehdy neumřel. Šel bych nejspíš v jeho stopách," uvedl nedávno v jednom z interview.

Matka si vzala půjčky a poslala ho do internátní školy, kde se potkal se svým současným trenérem Colinem Swattonem. Ten vybrousil hochův talent a v Kohleru na břehu Michiganského jezera stál v roli caddieho u toho, když Jason uklidil poslední míček do jamky. S rekordem -20 ran pod par k tomu, čímž překonal i legendárního Tigera Woodse. Dokonalá korunovace na cestě plné překážek. Vítěz se neubránil slzám...

Smršť úspěchů nekončí

„Nečekal jsem, že to obrečím, snažil jsem se s tím bojovat, ale těch pocitů bylo hrozně moc," svěřil se dojatý Day poté, co objal kouče, svou manželku Ellie a tříletého synka Dashe.

O dva týdny později v úvodním dílu play off FedEx Cupu zvítězil s obrovským náskokem šesti ran. "Snažím se zlepšovat každý týden, ale musím říct, že mám za sebou báječné léto. Je to smršť a doufám, že to ještě nekončí," usmíval se Day s trofejí.

Letos kraloval také na Canadian Open a v únoru na Farmers Open. Dny chudoby jsou definitivně sečteny, v kariéře vydělal už více než 25 miliónů dolarů.

Nyní má na dosah i zápis krajana Jima Ferriera, jenž zatím jako jediný Australan vyhrál v roce 1951 na PGA Tour v jedné sezóně pět turnajů. „Projevuje se píle a oddanost, kterou golfu věnuju už léta," tvrdí Day.

Reklama