Hlavní obsah

Vítězem Memoriálu Aleše Hřebeského 2011 se stal kanadský tým Love You to Death

Kanadský tým Love You to Death porazil ve strhujícím finále americké Megamen Boston 7:6. Až v prodloužení hraném na náhlou smrt rozhodl o jejich vítězství Mike Gillan. Třetí místo vybojoval domácí LCC Radotín, když přehrál SK Lacrosse Jižní Město 7:4.

Foto: Leoš Novák

Finále Love You to Death vs. Megamen Boston

Článek
Fotogalerie

Love You to Death se turnaje zúčastnil potřetí. Jádro týmu tvoří Kanaďani z Ajax Pickering Rock, které doplnilo několik německých hráčů z Berlína a dva čeští hráči. Hvězdou jejich týmu byl letos ale bezesporu Jim Veltman, lakrosová legenda, osminásobný vítěz profesionální NLL a kapitán mistrů světa z roku 2003. Právě jeho vynikající přehled na hřišti a schopnost organizovat hru spolu s výborných výkonem nejnebezpečnějšího střelce týmu Jamieho Plunketta byly hlavní důvody úspěchu Love You to Death. Jim Veltman je nyní hlavním koučem českého národního týmu na nadcházejícím MS v Praze.

Megamen Boston měli ve svém týmu také řadu vynikajících hráčů se zkušenostmi z NLL. Zejména rychlíci Greg Rogowski a Greg Paul a excelentní střelec Bryan Bendig dělali obráncům soupeře těžkou hlavu.

Dramatické finále

Do první veliké šance se záhy přiřítil Jamie Plunkett z kanadského týmu, ale vychytal jej brankář Schroeder. První minuty přinesly nesmírné nasazení a přelévání hry od jedné branky k druhé. Další obrovskou šanci měl TJ Dahill z Bostonu, jenže rovněž ztroskotal na gólmanovi. Pak vlnu emocí zdvihl ostrý zákrok Donnellyho na jednoho z útočníků Rebels, který sledoval vysoký míč. Donnelly musel za napadení na trestnou, ale přesilovka Bostonu se více méně rozplizla, Kanaďané chytře vyčkávali a kouskovali hru. Až v páté minutě vidělo publikum první gól, přízemní ránu vypálil  Wasik a Boston vedl 0 : 1. A i dál byli lepší a nebezpečnější, vyhrávali i většinu soubojů. A sílící tlak korunovali na začátku deváté minuty gólem na 2 : 0, jenže prakticky hned poté se navezli Kanaďané do pásma a po sérii velkých šancí z druhé vlny přesně mířil Plunkett. Minutu před koncem třetiny z dálky při přesilovce napřáhl West-Pratt a rázem bylo srovnáno.

Na začátku druhé části se mohl proslavit radotínský Mirek Knotek v dresu Megamen, když zpracoval dlouhou přihrávku a běžel sám na Komera. Ten jeho ránu ale brilantně vytěsnil. Ovšem další bleskurychlá kombinace Megamenů už nesla ovoce: zakončoval Bendig. Do šancí se dostával z Kanaďanů nejčastěji Plunkett, jenže dlouho žádnou skulinu ve výstroji gólmana nenacházel. Podařilo se mu to až s přispěním přesilovky, prošel ze strany až k brankáři a srovnal na 3 : 3. Za zmínku stojí, že na všechny góly přihrával Jim Veltman. Jen o fous se nedostali Kanaďané rovnou do vedení, Gillan z velké dálky trefil jen spojnici břevna a tyče. V 10. minutě se jim to však zásluhou Plunketta už povedlo a strhující a napínavý zápas měl poprvé kanadského lídra. Pak přišly těžké vteřiny pro kanadskou obranu, když dostali Američané výhodu přesilovky 5 na 3. Ale Komer i s přispěním tyčí odolal.

Na začátku poslední části hráli Kanaďané přesilovku, ale vůbec se jim nepovedla. Po jednom nevyužitém varování nakonec uspěl Rogowski a skóre se změnilo na 4 : 4. Sedm minut před koncem řádné hrací doby mohli jít do vedení v přesilovce znovu Love You to Death, namísto toho se na druhé straně znovu po zemi trefil Wasik. Ovšem drama pokračovalo, po ose Veltman – Plunkett padl další vyrovnávací gól. Několik dalších rychlých brejků zůstalo nevyužito, až minutu a půl před koncem utekl v oslabení Gillan a rozjásal své spoluhráče. Ale jen vteřinu před plánovaným návratem vyloučeného hráče vypálil Wasik a srovnal minutu před koncem na 6 : 6. Gillan pak mohl rozhodnout, ale trefil jen břevno. Základní hrací doba vítěze neurčila.

O vítězi tak rozhodovalo až pětiminutové prodloužení v systému náhlé smrti. Ve třetí minutě nastavení po několika velkých šancích na obou stranách zajistil první místo svému týmu Gillan z Love You to Death.

Bronz zůstal doma

Klání LCC Radotín a Jižního Města v zápase o 3. místo bylo jakousi předehrou k finále NBLL, které začíná ve středu 4. 5. Zápas byl vyrovnaný v prvních dvou periodách, poté si Radotín postupně vybudoval náskok, který po čase narostl až na tři branky.

Radotín začal zostra a dostal soupeře pod tlak hned od první minuty, kdy po přihrávce Dominika Peška skóroval Matt Warren. Po tvrdém zákroku ramenem se k zemi skácel hráč Jižního Města Jiří Kvíz. Po faulu se role obrátily a Jižní Město v 6. minutě zásluhou Pavla Došlého vyrovnalo. Radek Skála pak v poslední minutě první třetiny zvýšil přesnou střelou z dálky na 2 : 1 a v samém závěru sehráli radotínští ukázkovou power-play, na jejímž konci byl Jiří Loskot. Na začátku třetí třetiny se ozvali fanoušci Jižního Města, jejich povzbuzování žene černé útočníky kupředu až ke kontaktní brance Adama Ondráčka, který mění stav utkání na 3 : 2. O minutu později Jižní Město srovnává – střelou po zemi skóruje Pavel Došlý. V 19. minutě odpověděl Petr Poupě, který přidal čtvrtý gól. Ve 21. minutě využil přesilovku Jižního Města Jakub Nováček. Vedení na radotínskou stranu strhl Radek Skála, který v letu zavěsil krásnou střelu za záda brankáře Jižního Města, a o pár vteřin později zvýšil Jiří Košťál na 6 : 4.

Radotínský gól na 7 : 4 začal u Poupěte, který akrobaticky zachránil útočné pásmo. Po rychlých přihrávkách se dostal míč k Peškovi, a Custodes tak využili přesilovku. Radotín v těchto fázích držel Jižní Město v obranném pásmu a prakticky je nepustil za půlku. Do tempa se LCJM dostalo až při přísném vyloučení Košťála, ale žádnou větší šanci si černí útočníci nevytvořili. Diskutabilní bylo i posouzení dalšího útočný faul Loskota, který přišel vzápětí. Ale ani tato přesilovka snížení nepřinesla, naopak v oslabení mohl skórovat Moravec. A o chvíli později navíc Pešek trefil břevno. Jižní Město zkusilo hru bez brankáře, avšak těžit z ní mohli spíš domácí, kteří své vedení udrželi až do konce.

Za čtveřicí nejlepších se umístili irští 1Lacrosse Riggers. Ti potvrdili 5. místo z loňska po dramatickém zápase proti americkému týmu LC United, a to až po samostatných nájezdech. V zápase o 7. místo porazil LC Slavia překvapivě TJ Malešice 5 : 4. Pro Slavii byl velký úspěch už postup ze základní skupiny na úkor anglických London Knights. Naopak pro Malešice je 8. místo zklamáním.

Dolní část tabulky ovládli Nova Scotia Privateers, kteří měli smůlu na velmi těžký los v základní skupině. V té se střetli s SK Lacrosse Jižní Město a 1Lacrosse Riggers a zápasy těchto tří týmů byly zajímavé a napínavé. Desátí skončili slovenští Nationals, na jedenácté příčce skončil při své premiéře na Memoriálu tým ForFun, když porazil letos velmi matné London Knights. Třináctí se umístili Turku Titans, kteří ale překvapili výrazným zlepšením od loňského roku. Ve svém posledním zápase porazili Old Dogs Plzeň. V souboji o předposlední místo vyhráli German Gents, kteří pobavili mimořádně vtipnými dresy, na poslední příčce pak skončili Vienna Cherokees.

Individuální ocenění

Nejlepší útočník:Greg Rogowski (Megamen Boston)
Nejlepší obránce:Martin Kostka (LCC Radotín)
Nejlepší brankář:Scott Komer (Love You to Death)
Nejlepší střelec:Jamie Plunkett (Love You to Death) – 18

Cena Hany Žižkové pro nejužitečnějšího hráče, vítěze kanadského bodování: Jamie Plunkett (Love You to Death) – 20 (18 + 2)

All Stars Team

Brankář:Dominik Sika (ForFun)
Obránci:Ethan Vedder (Megamen), Brendan Gorman (1Lacrosse Riggers)
Přechodový hráč:Martin Mrlík (TJ Malešice)
Útočníci:Pavel Došlý (SK Lacrosse Jižní Město), James Synowiez (LC United)

O cenách rozhodla komise ve složení Jim Veltman (Love you to Death), Mirek Knotek (Megamen), CJ Green (LC United) a Martin Cregan (1Lacrosse Riggers).

Turnaj měl opět vynikající diváckou kulisu a hráči včetně největších hvězd, které mají zkušenosti z podobných akcí po celém světě, chválou nešetřili. Za osmnáct let své existence si Memoriál Aleše Hřebeského vybudoval mimořádnou reputaci a stal se oslavou lakrosu, jak zmínil při závěrečném ceremoniálu kanadský rozhodčí Dennis Deis: „Důvod, proč tenhle turnaj vznikl, totiž tragická smrt mladého hráče, je smutný, ale to, že se lidé na turnaji setkávají, vznikají nová přátelství a turnaj má naprosto jedinečnou atmosféru, je nejlepší oslavou lakrosu. A platí, že všechno zlé může být i k něčemu dobré.“

Reklama