Hlavní obsah

Na Ještědu není nic dopředu dané, tvrdí čeští skokani

LIBEREC

Nevyzpytatelné. Takové je podle českých skokanů na lyžích závodění na můstcích na Ještědu. Kvarteto Roman Koudelka, Jakub Janda, Lukáš Hlava a Ondřej Vaculík vstoupí v sobotu odpoledne do libereckého šampionátu přeloženou kvalifikací na závod na středním můstku, který se odehraje vzápětí po rozřazovacím boji.

Foto: Ondřej Lazar Krynek - skoky.net

Roman Koudelka

Článek

Skokané měli bojovat o postup do závodu už v pátek vpodvečer, program šampionátu ale pozměnil přerušený závod sdruženářů, který se kvůli špatnému počasí doskákal o den později. Pro skokany změna programu neznamenala žádnou újmu, někteří ji dokonce uvítali. „Rozhodně to není problém. Pro mne osobně je to naopak úleva. Ubude jeden den stresu a sfoukne se všechno najednou,“ má jasno Koudelka, skokan s nejvyššími ambicemi z českého týmu.

Průběh závodu lze jen těžko odhadovat, dosavadní zkušenosti signalizují větrnou loterii. „Ještěd je nevyzpytatelný,“ říká rezolutně Janda, nejzkušenější z českých skokanů. „Při trénincích foukalo čtyři metry za hodinu proti a vzápětí čtyři zezadu. Bude to docela o štěstí,“ dodává Koudelka.

Vysoký buben může zaskočit

Při skákání na Ještědu ale závodníky nemusí zaskočit jen proměnlivý vítr. Zdejší střední můstek je charakteristický také svým vysokým profilem. „Můstek je zvláštní. Buben je nezvykle vysoký a zatímco jinde se létá třeba čtyři metry nad ním, na Ještědu třeba pouhých 50 centimetrů. Kdo na to není připravený, může mít problémy vůbec ho přeletět,“ vysvětluje Koudelka.

O tom, koho trenér českého týmu Richard Schallert pošle do úvodního závodu, bylo jasno jen z poloviny. „Koudelka s Jandou byli jistí, koho k nim přidat ale bylo obtížné. Všichni ostatní jsou na stejné - podotýkám dobré - úrovni. Výkony z tréninků si nakonec o nominaci řekli Vaculík s Hlavou,“ vysvětlil Schallert.

Čeští skokané mají díky stabilizaci Koudelkovy formy v posledních závodech důvod k optimismu, skupina favoritů je ale daná. Nejdál to současně skáče rakouskému triu Gregor Schlierenzauer, Wolfgang Loitzl a Thomas Morgenstern, které rozbíjí jen v pořadí Světového poháru druhý Švýcar Simon Ammann. Na nevyzpytatelném Ještědu ale může být všechno jinak. Kvalifikace na závod na středním můstku začíná v sobotu ve 14:30, samotný závod startuje prvním kolem v 16:00.

Reklama

Související témata: