Hlavní obsah

Běžci zbrojí na štafetu, o sestavě je prakticky jasno

LIBEREC

Trenér českých běžců na lyžích Miroslav Petrásek zářil po nedělním skiatlonu spokojeností. Žádný z jeho svěřenců sice na medaili nedosáhl, deváté a třinácté místo Martina Koukala s Jiřím Magálem ale naplnilo kouče optimismem před páteční štafetou. „Doufám, že to bude v pátek vynikající,“ nechal se slyšet Petrásek.

Článek

Čeští běžci čekají na velkou medaili ze štafety již dlouhých dvacet let. Naposledy se na stupně vítězů vyšplhalo kvarteto Ladislav Švanda, Martin Petrásek, Radim Nyč a Václav Korunka, které vybojovalo bronz na světovém šampionátu v Lahti v roce 1989 a po roce tak navázalo na 3. místo z olympiády v Calgary.

Od té doby se mužům v týmovém klání tolik nedařilo, výsledky přišly až v posledních letech. Zatím ale jen v závodech Světového poháru. Pozice na „bedně“ pak korunovalo historické vítězství ve štafetě v Davosu, kde se na nejvyšším stupni sešla čtveřice Martin Jakš, Lukáš Bauer, Milan Šperl a Martin Koukal. „Téhle generaci by velká medaile hrozně slušela,“ neskrýval Petrásek během přípravy na Liberec touhu po týmovém úspěchu.

Šperl vypadl ze hry, Kožíšek má šanci

A po prvních dvou závodech na domácím světovém šampionátu nešetřil český kouč optimismem. Bauer na klasické patnáctce vybojoval stříbro, v neděli zabodovali Koukal s Magálem. „To je pro štafetu výborná zpráva!“ komentoval Petrásek dosavadní výsledky.

Koho pošle do klíčové bitvy? Jasno má na 99 procent. „Pokud budou všichni zdraví, tak to vidím na čtveřici Jakš, Magál, Bauer, Koukal,“ prozradil. Šperl si propadákem ve skiatlonu dveře do týmu nejspíš zavřel, ukázat se ještě může Dušan Kožíšek. „Uvidíme, co Dušan ve sprintech předvede. Kdyby jel o medaili, tak bych jeho nominaci zvažoval,“ doplnil kouč.

O tom, zda se liberecké mistrovství zapíše do dějin českého lyžování jako šampionát, který ukončil čekání na medaili, bude jasno v pátek odpoledne. „Medaili jsme slíbili. Doufám, že kluci předvedou fantastický výkon a že nám pomohou i diváci. Věřím, že to v pátek bude vynikající,“ uzavřel Petrásek.

Reklama

Související témata: