Hlavní obsah

Štafetu jsme pos... všichni, mrzelo Koukala

LIBEREC

Moc chtěli získat na domácí půdě medaili, nakonec jim ale zbyly oči pro pláč. Čeští běžci na lyžích v páteční štafetě na 4x10 kilometrů skončili až dvanáctí a zaznamenali tak nejhorší výsledek od světového šampionátu v Lahti před osmi lety, kde byli čtrnáctí. „Byl to snad nejhorší sportovní zážitek v životě,“ neskrýval hluboké zklamání Jiří Magál, který jel na třetím úseku.

Článek

Štafeta měla od začátku hororový vývoj. Jakš ztrácel od prvního okruhu a Bauer do druhého klasického úseku vybíhal už se ztrátou 2:20 min. „Nebylo to nic příjemného, chtěl jsem ale dojet skupinku přede mnou. Jediné potěšující bylo, že jsem jel s Francouzem Gaillardem a mohli jsme se vystřídat ve vedení. O spolupráci se ale mluvit nedalo,“ líčil po dojezdu Bauer, který rovněž nedokázal manko na čelo závodu snížit.

Ztráta naopak opět narostla. „Kdyby to Jakšík dovezl bez ztráty, tak bych měl problémy já. Dneska jsem také tahal za kratší konec,“ přiznal stříbrný medailista z klasické patnáctky. V lyžích jako při skiatlonu problém nebyl. „Cítil jsem se unavený, i když jsem měl čas na odpočinek. Dnes to byla bída. Je to zlomená hlava,“ dodal zlomeným hlasem s tím, že zatím neví, zda nastoupí do závěrečného závodu na padesát kilometrů volně.

Když od Bauera přebíral štafetu Magál, byl odstup od nejrychlejších už téměř tři a půl minuty. „Raději neprozradím, co se mi honilo hlavou. Kdyby kolem trati nebylo tolik diváků, tak bych snad nedojel,“ líčil s prázdným výrazem v očích jednatřicetiletý reprezentant. „Pro mě to byl snad nejhorší zážitek v životě. Už nejsem nejmladší a tenhle závod byl možná nejdůležitější v kariéře. Chtěl jsem bojovat, ale nedalo se nic dělat,“ litoval Magál.

Finišman Martin Koukal dlouho dopředu věděl, že famózní závěr, který předvedl při vítězství české štafety ve Světovém poháru v prosinci 2007, nebude třeba. „Na posledním úseku si člověk spočítá, co se dá a nedá dělat. Už to bylo úplně jedno. My jsme chtěli bojovat o medaili, být večer na vyhlášení. Místo toho jsem měl předvést výkon na hranici života a smrti, abych bojoval o dvanácté místo,“ mrzelo mistra světa na volné padesátce z roku 2003.

Podle Koukala se na propadáku podepsalo celé kvarteto. „Byl bych rád, aby to lidé brali tak, že dnes jela česká štafeta a my všichni jsme tu štafetu posr... Každý jsme přispěli svým dílem, i já jsme měl na to předvést lepší výkon, který jsem ale neukázal. Jsme v tom namočení všichni,“ uvedl.

Pro devátého muže ze skiatlonu byl závod o to těžší, že před našlapanými tribunami musel finišovat do cíle. „Diváci byli super, ale když ze třetiny trati slyšíte, ať se šetříte na padesátku, tak to je opravdu strašné,“ líčil. O to větší má motivaci do nedělního závodu. „Dal jsem si záležet na technice, svezl jsem se v těžkých podmínkách. To bylo před padesátkou důležité, v hlubokém sněhu bude rozhodovat, kdo ušetří nejvíc sil,“ věří, že v neděli bude důvod k radosti.

Reklama

Související témata: