Hlavní obsah

Kowalczyková vyhrála po skiatlonu i volnou třicítku

LIBEREC

Polská běžkyně na lyžích Justyna Kowalczyková v sobotu vybojovala druhou zlatou medaili na mistrovství světa v Liberci. Týden po triumfu ve skiatlonu šestadvacetiletá závodnice ovládla i závod na 30 kilometrů volnou technikou, stříbro získala Ruska Medveděvová a bronz vybojovala Ukrajinka Ševčenková. České závodnice Helena Erbenová a Klára Moravcová skončily ve čtvrté, resp. páté desítce.

Článek

Tempo zprvu udávalo finské trio Muranenová, Saarinenová a Roponenová, vláček se snažila táhnout také norská dvojice Johaugová se Steiraovou, vědět o sobě dávala i Ukrajinka Ševčenková. Ve třetině trati se v čele pohybovala šestnáctičlenná skupinka závodnic, bohužel bez českého zastoupení; Helena Erbenová i Klára Moravcová se praly s měkkým, hlubokým sněhem až v páté desítce.

Poprvé v historii byli diváci svědky přezouvání lyží v průběhu maratónu. Závodnice mohly naskočit do čerstvě připravených lyží každých 7,5 kilometru a většina nové možnosti využila. "Měnila jsem dvakrát a myslím, že to pomohlo. Italky jely celý závod na jednom páru a ztrácely," podotkla stříbrná Medveděvová.

V polovině závodu začaly spolupracovat Steiraová s Johaugovou, jejich snaha o odtržení z již jen desetihlavé čelní skupinky ale neměla efekt. S blížícím se koncem závodu měla smůlu Saarinenová, která útočila na čtvrtou zlatou a celkově pátou medaili: po kontaktu s Johaugovou zlomila hůlku a z bitvy o cenné kovy vypadla.

Několik set metrů před cílem přišel finální atak Kowalczykové, která takticky v průběhu závodu držela kontakt s čelní skupinou a před nájezdem do cílové rovinky si vypracovala klíčový náskok. Pro stříbro si v napínavém finiši dojela Ruska Medveděvová, která byla v cíli o pět desetin sekundy rychlejší než Ukrajinka Ševčenková. Čtvrtou Johaugovou dělilo od medaile šest desetin sekundy a závěrečný maratón tak byl vůbec prvním závodem v Liberci, v němž nebrala medaili žádná ze severských závodnic.

České reprezentantky se v sobotu neprosadily. Erbenová projela cílem jako devětatřicátá se ztrátou necelých sedmi minut na Kowalczykovou, Moravcová při svém prvním startu na šampionátu dojela na 46. místě s odstupem více než deseti minut na vítězku.

Reklama

Související témata: