Hlavní obsah

Na recepci MOV se bude mluvit i o olympiádě v Praze

PRAHA

Letní olympiáda 2016 nebo 2020 v Praze? Proč ne, uvažují zástupci české metropole. Otázka možné kandidatury Prahy byla otevřena již před několika měsíci a několikrát se jí zabývali radní i zastupitelé. A před členy Mezinárodního olympijského výboru (MOV) ji ve čtvrtek na 'domácí půdě' zmíní primátor Pavel Bém.

Foto: internet

Česká metropole Praha stále uvažuje o letní olympiádě.

Článek

Učiní tak na večerní recepci, kterou město pořádá pro MOV v paláci Žofín. "Zmíním ambici, ale nechtějte teď po mně vědět, jakými přesně slovy. Ty ještě hledám," řekl ČTK primátor. "Zmíním to citlivou formou, aby to nevyznělo neuváženě," dodal a zdůraznil, že Praha nepodává přihlášku. Tento krok by nastal až v roce 2008.

:. ANKETA: Myslíte si, že by Praha zvládla organizaci letní olympiády? Hlasujete v anketě na konci článku.

Teprve se pracuje na analýze

Až v březnu příštího roku má být teprve hotova analýza, která má pomoci v rozhodnutí, zda Praha na hry skutečně kandidovat bude. Zastupitelé si rovněž vymínili to, že do září dostanou návrh na zajištění finančního a marketingového rozboru.

"Začátkem příštího roku bude jasné, kolik by přihláška a pořádání her stály, co by to pro nás znamenalo z hlediska infrastruktury, rozvojových území, jaké náklady by byly spojeny s výstavbou nejrůznějších sportovních stánků," vypočítal Bém. Poté by o tom měla jednat vláda.

K možnosti uspořádat v Praze velkolepý sportovní svátek se vyjádřil i prezident Václav Klaus. Byl spíše skeptický, označil pořadatelství za značnou zátěž pro město. "Jako sportovec bych byl pro, ale s malou dušičkou," prohlásil. "Otázka je, jestli by to město uneslo a zvládlo," dodal s tím, že by tyto snahy rozhodně neblokoval. Zároveň by na toto téma odmítl pořádat referendum.

Sportoviště ve Vysočanech?

Kde by případně mohla olympijská sportoviště stát, zatím není jasné. Primátorův náměstek Jan Bürgermeister zmínil bývalé průmyslové areály ve Vysočanech. Podle Béma má město poměrně velkou zásobu rozvojových lokalit, hovořit konkrétně je prý ale předčasné. "Nerad bych vynášel jakékoli soudy, kde by mohl stát jaký stadión. To skutečně bude věcí studií, které se teprve zpracovávají," uvedl primátor.

Reklama

Související témata: