Hlavní obsah

ČOV ani v náznaku neuvažuje o bojkotu her v Číně

PRAHA

Český olympijský výbor (ČOV) ani v náznacích neuvažuje o případném bojkotu letošních olympijských her v Pekingu kvůli potlačování lidských práv v Číně. Zároveň upozorní sportovce na nutnost dodržování olympijské charty a jejího článku 51, v němž se hovoří o tom, že v olympijských prostorách, na sportovištích a jiných místech není povolen žádný typ demonstrací nebo politické, náboženské či rasové propagandy.

Článek

"V žádném případě ale nebudeme instruovat sportovce, jak mají mluvit," řekl ve středu v Praze novinářům předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek. Má obavy, aby hry nezastínily politické aspekty, ale ČOV prý nehodlá zanést sportovcům do smluv zákaz vyjadřování k situaci v komunistické Číně, k čemuž sáhly některé další národní olympijské výbory. "Považujeme sportovce za myslící bytosti a ne stroje, které nemyslí," vysvětlil Jirásek.

Sami sportovci jsou zatím zdrženliví, proti hrám v Pekingu se dosud veřejně ostřeji postavila pouze oštěpařka Barbora Špotáková, česká medailová naděje. Nehodlá hry bojkotovat, ale režim v Číně se podle ní neslučuje s ideály olympismu. "Když získali pořadatelství, byla jsem pobouřená," řekla. "Já to nezměním, situaci v Číně už vůbec, takže to tak beru. Můžete s tím nesouhlasit, ale to je tak všechno, co s tím můžete dělat," dodala.

Slovo bojkot se prý v mezinárodním olympijském hnutí podle Jiráska považuje za nemravné. "Pro nás je bojkot naprosto nepřijatelný, mezinárodní hnutí se z let 1980 a 1984 poučilo," připomněl Jirásek olympijské hry v Moskvě a v Los Angeles v období studené války, kam mnoho zemí nejelo. "Pochybuji, že by nějaký národní výbor na toto přistoupil. Možná se najde sportovec, který na olympiádu nepojede, ale my takový náznak mezi českými sportovci absolutně nemáme," ujistil.

Za slovní názory nehrozí sankce

České olympijské hnutí se chce soustředit zejména na sportovní stránku her. "Nevím, jestli to je veřejné prohlášení, ale předseda MOV se nechal slyšet, že v žádném případě nelituje, že olympijské hry byly přiděleny Číně," citoval český předseda prezidenta MOV Jacquesa Rogga. Umí si však představit, že některé politické organizace se budou snažit využít sportovce ke své propagandě. "Upozorníme je, že ta situace může nastat," řekl Jirásek.

Sportovci na olympiádě mohou říkat, co chtějí, ale nemohou vystupovat na olympijském sportovišti či v olympijské vesnici s transparenty či jinak viditelně se stavět proti tamnímu režimu. "Přeci nepůjdu do konfliktu s hostitelem," upozornil Jirásek.

Sportovcům za osobní slovní názory nehrozí ze strany ČOV ani MOV žádná sankce, pokud by ale například na olympijské půdě rozvinuli transparent s politickým heslem, okamžitě přijdou o akreditaci. Jirásek nicméně upozornil, že článek olympijské charty o politické propagandě se vztahuje rovněž na čínské pořadatele.

Reklama