Hlavní obsah

Kdysi byly velkými soupeřkami, do Pekingu pojedou na jedné lodi

PRAHA

Před olympiádou v Aténách jely v Račicích na singlkajacích jediný nominační závod ve stylu "kdo s koho", do Pekingu už Jana Blahová s Michalou Mrůzkovou pojedou v jedné lodi. Přestože byly dlouho soupeřky, povahově si sedly a Blahová už má u své parťačky doma v Praze dokonce také svůj vlastní pokoj, neboť sama je z Hradce Králové. Možnost startovat na olympiádě si na deblkajaku vyjely o víkendu při mistrovství Evropy.

Článek

"Žijeme teď tak nějak ve třech," usmívala se v úterý Mrůzková, za svobodna Strnadová. A co na to její manžel, bývalý sjezdař na divoké vodě a nyní slalomář David Mrůzek? "Co má dělat, něco se té olympiádě musí obětovat," konstatovala Mrůzková.

Tím se možná řídí i její partnerka v posádce. Mrůzková je o hlavu menší, větší sílu má Blahová pádlující na pozici zadáka. Přesto je právě Mrůzková, jež minule před aténskými hrami interní souboj těsně vyhrála, kapitánem lodi. "Já radši vždycky ustoupím, i když si kolikrát myslím něco jiného. Ale ona mi to vždycky vysvětlí, že to bude po jejím," usmívala se o pět let mladší Blahová. "Možná už to je mateřskými pudy," vtipkovala osmadvacetiletá Mrůzková. "Je pravda, že to trochu víc vedu, ale jsme rozdílné temperamentem," řekla.

Blahovou rozdělení rolí po přechodu do společné lodi nestresuje. "Asi to tak mělo být," komentovala spolupráci s bývalou největší soupeřkou. "Před čtyřmi roky jsem to neunesla, ale už na to nemyslím. Jsem moc ráda, že jsme si vyjely olympiádu společně. Teď to bude společný zážitek," řekla kajakářka. Vždy si prý rozuměly. "Máme si co říct. Jsem mladší, takže v Míše mám takovou životní poradkyni," uvedla Blahová.

Do olympiády musejí zesílit

Dobrou atmosféru v týmu potvrdil i kouč kajakářek Petr Lněnička. "Neviděl jsem dvě ženský, který jsou spolu tak dlouho, že se spolu ani nepohádaly," konstatoval se smíchem trenér. "Když jsme se daly dohromady, tak jsme si vždycky rozuměly," dodala Mrůzková. Prý si rády čtou i zpívají. "Ale Míša rozhoduje, spíš se podřídím," připojila Blahová.

V dosavadním průběhu sezóny zjistily, že pokud budou chtít v Pekingu uspět, musejí především zesílit. Mrůzková se proto obává, že stráví celé léto v posilovně. Bývalá specialistka na sjezd dala letos absolutní přednost rychlostní kanoistice, ale od divoké vody si do přípravy vzala k ruce kouče Roberta Knebla, který s Lněničkou spolupracuje.

"Už mě dlouho zná a ví, co potřebuju," vysvětlila. Ačkoliv byla celou kariéru na lodi sama, teprve debl ji prý pocitově naplnil. "Je to spolupráce, nejsem odkázaná jen na sebe, jsem tam kvůli někomu. Prožitky jsou silnější," řekla.

Pro Blahovou bude start v Pekingu splněným sportovním snem, Mrůzková věří, že by ještě mohla stihnout olympiádu v Londýně. "Já to hlavně musím ustát psychicky, ne jako v Miláně, kde jsem si vůbec nevěřila," připomněla Blahová své stavy na ME po semifinále. Pomohl jí také Knebel, který si dokonce nechal poradit od psychologů. "Musíme sehnat také tréninkové partnery, aby nejezdily samy," předložil Lněnička další posun v přípravě.

Každopádně příští týden bude výjimečně v dosavadní sezóně pro obě kajakářky hlavně odpočinkový. "Potřebuji si doma orazit, byl to v posledních týdnech velký stres," vysvětlila Mrůzková. Pokoj její parťačky Blahové tak zůstane několik dní prázdný.

Reklama

Související témata: