Hlavní obsah

Běloruští kladiváři dostali od MOV měsíc času na obhajobu

LAUSANNE

Mezinárodní olympijský výbor uzavře až bezmála za měsíc dopingový případ běloruských kladivářů Vadima Děvjatovského a Ivana Tichona. Medailisté z olympijského finále dostali od disciplinární komise MOV lhůtu do 17. října, aby předložili další informace a dokumenty na svoji obranu. Na zasedání v Lausanne to oznámil předseda disciplinárky a německý viceprezident MOV Thomas Bach.

Článek

Děvjatovskij s Tichonem byli pozitivně testováni po finálovém závodě v Pekingu, ve kterém vybojovali stříbrnou a bronzovou medaili z vítězným Primožem Kozmusem ze Slovinska. U obou byly zjištěny nestandardní hodnoty testosteronu. Oba vinu popírají a dnes to osobně zopakovali při slyšení v Lausanne, načež MOV rozhodnutí odložil.

"Tyto případy zatím neuzavřeme. Do 17. října mají možnost dodat další podklady a argumenty," uvedl Bach.

Kladivářům hrozí odebrání medailí a distanc, v případě Děvjatovského dokonce doživotní. V letech 2000 až 2002 si totiž už odpykal trest za jiný dopingový prohřešek. Po případné diskvalifikaci Bělorusů by se na druhé místo olympijské soutěže posunul Maďar Krisztian Pars, bronz by získal obhájce zlata z Atén Japonec Kodži Murofuši.

Disciplinárka se zabývala i případem polského kajakáře Adama Seroczynského, který byl v Pekingu čtvrtý na kilometrové trati v závodě K2. Ten se dozví ortel 8. října, za nález clenbuterolu mu hrozí dvouletý trest.

Reklama