Hlavní obsah

MOV chce přísnější antidopingové zákony pro hostitele her

KODAŇ

Mezinárodní olympijský výbor se chystá zpřísnit podmínky pro uchazeče o pořádání olympijských her. Podle plánu, který v Kodani představil předseda MOV Jacques Rogge, budou muset mít hostitelé her počínaje rokem 2018 ve své zemi zákon, který policii umožní stíhat podezřelé z obchodu s dopingem. Kdyby toto pravidlo už platilo, nemohl by Londýn dostat hry pro rok 2012.

Článek

Například Itálie takový zákon má, což v roce 2006 při zimních olympijských hrách v Turíně umožnilo policejní razie v sídle rakouské výpravy, které odhalily velké množství zakázaných podpůrných prostředků. Po nich následovaly tresty pro několik běžců na lyžích, biatlonistů a funkcionářů.

Jacques Rogge by uvítal, kdyby podobné možnosti měla policie i v dalších zemích, které budou hostit olympijské hry. Od roku 2018 to chce dokonce zakotvit jako nezbytnou podmínku olympijské kandidatury.

"Chceme, aby nám policie pomohla rozbít dopingové sítě. Bez její pomoci nemůžeme prohledávat ubytovací prostory a zavazadla. Nemůžeme ani odposlouchávat mobilní telefony," řekl Rogge po kodaňském kongresu. Dodal, že již požádal předsedu lékařské komise MOV Arneho Ljungqvista, aby zpracoval přesné znění nové podmínky pro uchazeče o hry.

Současné britské zákony takové zásahy do soukromí neumožňují, ale předseda národního olympijského výboru Colin Moynihan řekl agentuře AP, že se chystá předložit parlamentu návrh na jejich uzákonění. Doufá, že v roce 2012 při hrách v Londýně bude mít policie podobné možnosti jako ta italská v roce 2006 v Turíně.

Vítězství Ria ukázalo, že nejde jen o peníze

"Tohle byl vzorový příklad. Na celou tu záležitost by se nepřišlo, kdyby Itálie neměla potřebný zákon," řekl AP Ljungqvist. "Bylo by hodně negativní pro pořádající zemi, kdyby tu bylo nějaké podezření, které by nemohlo být vyšetřováno. Musejí mít zákony, které by policii umožnily jednat. Protože tohle se stane opět," dodal šéf lékařské komise MOV.

Rogge se ještě vrátil k páteční volbě hostitele her v roce 2016. Vítězství Ria de Janeiro prý ukázalo, že Mezinárodnímu olympijskému výboru nejde jen o peníze, jak je mu často vytýkáno. "Kdyby nám šlo jen o zisky, tak by vyhrálo Chicago. Ale peníze nejsou hnací silou voleb olympijského města," řekl Rogge.

Podle agentury AP by MOV prodal přenosová práva mnohem dráž, kdyby hry byly v Chicagu. Přitom příjmy od televizí tvoří víc než polovinu rozpočtu MOV a v jejich rámci platí americké společnosti víc než celý ostatní svět. Za balíček televizních práv na Vancouver v roce 2010 a Londýn v roce 2012 zaplatila NBC rekordních 2,2 miliardy dolarů a experti očekávali, že za kombinaci Soči a Chicaga bude ještě větší suma. Vítězství Ria tuto částku zřejmě sníží.

Mezinárodní olympijský výbor čeká v Kodani další důležité hlasování už v pátek. Jacques Rogge, který stojí v čele MOV od roku 2001, bude usilovat o zvolení na další čtyřletý cyklus. Sedmašedesátiletý Belgičan je jediným kandidátem. Delegáti ale budou hlasovat také o změnách v olympijském programu pro rok 2016. O jeho rozšíření usilují golf a sedmičkové ragby. teoreticky však může být také některý sport z programu her vyřazen.

Reklama

Související témata: