Hlavní obsah

Na aténské vedro se chystá i kůň

PRAHA

Po dlouhé době a hned s velkými ambicemi vstoupí do olympijské soutěže zástupce českého jezdectví. Navíc v královské disciplíně military - kombinaci drezúry, terénní soutěže a parkuru.

Článek

Jaroslav Hatla s třináctiletým irským valachem Kyrenejennalla's Boyem získal potřebné kvalifikační body za jediný rok. Zaskočil okolí i sám sebe. O to víc si teď věří.

"Před každým závodem říkám, že chci vyhrát, platí to i před olympiádou," říká odvážně jednatřicetiletý Hatla. Projekt, který se zrodil v jezdecké akademii v Radimovicích u Prahy, dovedl k olympijskému cíli a odborníci soudí, že může v klání všestranné způsobilosti vskutku překvapit, reálná je pozice do desátého místa ze 75 účastníků.

Zanedbaná příprava, velký potenciál

Díky movitým sponzorům se povedlo koupit na ostrovech koně s poněkud zanedbanou přípravou, ale velkým potenciálem. Alespoň tak o Berrym, jak valachovi s těžko vyslovitelným jménem všichni začali přezdívat, mluvil anglický trenér a partner týmu Kenneth Clawson.

S nedůvěrou na to zprvu pohlížel Hatla, ale jak říká, neměl na výběr. V záloze nic přichystaného neměl, s koněm z českých zdrojů se chce na hry dostat až příště.

Moudra pochytával v Anglii. Loni tam strávil čtyři měsíce. Záhy přišly úspěchy. Doma by prý těžko hledal takové podmínky, jaké má pod dohledem protřelého trenéra. I v těchto dnech je ještě v Anglii, zemi, která je jezdeckým kláním zaslíbená. Snaží se ještě vyšperkovat formu pro Atény, kam zamíří začátkem srpna.

Hned v úvodní fázi her bude k vidění jejich třídenní bitva se soupeři a s nástrahami tří rozdílných částí. "Hned po té první budeme o našich nadějích vědět víc. Drezúra šla Berrymu vždy nejméně. Chce to nasbírat co nejmenší počet trestných bodů," přemítá jezdec.

Trumf v terénu

Následující jízda v terénu - cross country - to by naopak měl být velký trumf jeho i koně. Zejména v téhle fázi ale může hrát roli děsivé aténské teplo. "V přípravě koně přikrýváme speciální dekou, aby si na vedro zvykl," říká Hatla. Omezení dehydratace má pomoci i strava v podobě speciálních granulí z Francie.

Roztodivné překážky čekají v terénu. Když kůň některou odmítne skočit poprvé, znamená to 20 trestných bodů, podruhé 40, potřetí je vyloučen. Za pád jezdce se počítá 60 bodů do minusu, pád koně znamená loučení se soutěží. To jsou sankce za dílčí neúspěchy, ale s těmi Hatla v téhle části soutěže moc nepočítá.

"Věříme si, v cizině jsme zvládli i hodně těžké terény," připomíná Hatla. Trestné body pak ale mohou přibývat ještě v závěrečném parkuru za shození některé z překážek.

Na milióny korun přišel sponzory celý odvážný projekt. "Nezdary na samém počátku mě při pomyšlení, kolik to všechno stálo, hodně mrzely. Ale snad to teď už dotáhneme k úspěchu," doufá Hatla a vedle bydlení poblíž soutěžního areálu bude mít k dispozici i kamión vypravený z domovské akademie. "Je spousta věcí, které tam letadlem nedostaneme, zázemí tam budou mít i nejbližší fanoušci," dodává Zora Krásná, ředitelka radimovické akademie.

Po dlouhých letech

Military na OH zkusí český zástupce poprvé po 44 letech. Na parkur byl před dvanácti lety v Barceloně vyslán Jiří Pecháček, ale úspěchu se nedočkal. Kůň měl zdravotní potíže. Ze skokové soutěže ale pochází jediný český medailový úspěch - František Ventura skončil druhý v roce 1928 v Amsterdamu s koněm Elliot.

JEZDECTVÍ
Kolik? 200 sportovců v šesti disciplínách (3x jednotlivci+3x družstva) 50 pro drezúru, po 75 do všestranné způsobilosti (military) a parkuru.
Kdy? 15. - 28. srpna (military 15. - 18. srpna).
Místem konání je Markopoulo Olympic Equestrian Centre 43 km od olympijské vesnice, kapacita hlediště pro drezúru je 8000 diváků, 10 000 pro skoky a 15 000 pro terénní soutěž.

Reklama

Související témata: