Hlavní obsah

Start výškaře Janků v Aténách je ohrožen

PRAHA

Při cestě na úterní mítink ve Stockholmu přepadly výškaře Tomáše Janků bolesti. Ještě noc strávil v hotelovém pokoji, ale pak vše nabralo rychlý spád. Ve Švédsku mu sdělili diagnózu - pneumotorax pravé plíce. Následoval přesun do Prahy a střešovické nemocnice. Tam stráví skokan možná týden, teprve poté se uvidí, zda bude moci na olympiádu do Atén.

Foto: PRÁVO

Tomáš Janků

Článek

"Osobně to moc vážně neberu, ale asi to vážné je," řekl Janků. Aby ne, v Praze ho vezli od letadla k sanitce na vozíčku, pobledlého, zpod trička mu koukala hadička. "Už jsem se cítil i lépe," přiznal pak výškař.

Co potíže způsobilo, nikdo přesně neví. "Ale pneumotoraxů je více druhů, prý to mohlo selhat i samo od sebe. Nějaké teorie existují, ale víc ukáže až čas a další vyšetření," uvedl Janků. Ta budou podle lékařů následovat za čtyři až pět dní, kdy mu vyndají zavedenou drenáž. "Pak uvidíme, jestli se ta plíce zhroutí, nebo ne," vykládal Janků.

"Teď už je mi hej, po drenáži se plíce rozbalila a konečně můžu pořádně dýchat. Funguje dobře, tlaky se vyrovnaly," popsal svůj aktuální stav Janků, přítel tyčkařky Kateřiny Baďurové.

O své případné neúčasti na OH raději nechtěl moc hovořit. "To je život, s tím nic neudělám, když mě tam zdraví nepustí. Ale věřím, že to bude v pořádku," neházel flintu do žita. V nemocnici má nadstandardní pokoj s televizí, dnes dostane i svůj počítač. "Hry asi ne, spíš nějakej film," plánoval někdejší bronzový medailista z halového ME program nejbližších dnů.

Reklama

Související témata: