Hlavní obsah

V Aténách se jezdí jen v jednom pruhu, jinak hrozí vězení

ATÉNY

Na dopravní zácpy jsou v Aténách zvyklí, ale pokud se obyvatelé řecké metropole nyní nezřeknou vlastního vozu, užijí si pořádné útrapy. Od nedělního rána jim totiž patří pouze střední pás důležitých silničních tepen. Levý je vyhrazen účastníkům Her, pravý zase městské hromadné dopravě. Pokud někdo toto pravidlo poruší, může skončit i ve vězení.

Článek

Omezení platí vždy od půl sedmé ráno do půlnoci. Ve dnech, kdy bude v Aténách zahajovací a závěrečný ceremoniál her, budou pruhy vyhrazeny až do druhé hodiny ranní. Od pondělka navíc nesmí žádné auto bez speciálního povolení vjet nebo parkovat v blízkosti olympijských parkovišť.

Na dodržování nařízení bude dohlížet více než 2200 policistů, k dispozici budou mít i helikoptéry s kamerami. Za nerespektování vymezeného olympijského pruhu hrozí pokuta přes 180 dolarů a až rok vězení. Ti, kteří použijí část silnice určenou pro prostředky hromadné dopravy, zaplatí 200 dolarů.

Vláda kvůli chystaným dopravním omezením zahájila před několika dny kampaň, v níž vyzývá všechny občany, aby v době olympijských her nechali svá auta doma a k cestám po Aténách využívali městskou dopravu. Snaží se tak omezit očekávané dopravní zácpy.

Veřejnou dopravu v Aténách začátkem července rozšířila nová tramvajová linka, která bude fungovat nepřetržitě. Problémem však je, že tramvaje jsou zatím pomalé a navíc se přehřívají.

Ovšem cestující mohou využít i prodlouženou trasu metra a posílené spoje na příměstských vlakových tratích. Dostupnost mezinárodního letiště se proto výrazně zlepšila. Návštěvníci Atén také mohou použít k cestování síť autobusových a trolejbusových linek.

Reklama

Související témata: