Hlavní obsah

Synek s Dolečkem se chystají na časné vstávání

PRAHA

Bronzová medaile na loňském MS pasovala Ondřeje Synka a Milana Dolečka mezi favority olympijského dvojskifu. Mladí veslaři ale před startem veslařské regaty v Aténách na bitvu o cenné kovy moc nemyslí. "Vzhledem k průběhu sezóny doufáme v postup do finále, až pak uvidíme, co dál," nastínil olympijské plány dvaadvacetiletých skifařů Doleček.

Článek

Medaile však budou v Aténách viset hodně vysoko, kromě řady zkušených soupeřů je o ně mohou připravit silný vítr a velké vlny na místním kanálu.

Na vysoké vlny se připravit nedá

Program veslařských disciplín byl kvůli hrozbě větrného počasí ve Schiniasu oficiálně posunut na sedmou hodinu ráno. Sportovci, zvyklí na delší spánek, tak mohou mít s brzkým vstáváním potíže.

"My jsme si na dřívější budíček zvykali posledních čtrnáct dní, dneska už jsme se vzbudili před šestou, takže by to neměl být až takový problém. Ale raději si ještě po obědě dáváme šlofíka, aby to tělo vydrželo," usmíval se ve středu Doleček a jeho kolega dodal: "Taky je dobré se po ránu protáhnout, trošku rozhýbat, pak už je všechno v pohodě."

Ani dřívější start ale nemusí větrné loterii zabránit. Je možné se u nás přichystat na jízdu ve velkých vlnách? "Fouká v Třeboni, vlny bývají i na Vltavě. Ale i když se na všechno připravíte, může vás některá vlna úplně rozhodit. Chytíte kraba, loď se vlastně úplně zastaví, a pak už se s tím dá těžko něco dělat," přemítal Synek.

Očekávaná vedra straší

Dlouho chladné české léto navíc veslařům příliš nepomohlo v přípravě na řecká vedra. Svaz sice zajistil reprezentantům speciální chladicí vesty, přesto si sportovci budou potřebovat na sluneční výheň přivyknout. "U nás bylo nejvíc kolem třiceti stupňů, takže jestli v Řecku přijdou padesátky, nevím, jak to budeme zvládat," kroutil hlavou Doleček.

Vyšší teploty už si ale s parťákem letos vyzkoušeli. "Byli jsme měsíc v Kalifornii, kousek od Los Angeles. Bylo to prima, nejen kvůli přivykání na ježdění v horku, ale i skvělému prostředí a člověku, který se tam o nás staral," liboval si Doleček.

Luzern zlepšil náladu

V sezóně se loňským vítězům Světového poháru postupně dařilo zlepšovat výsledky, i když tentokrát chybělo prvenství v některé z věhlasných regat. Pro porovnání výkonnosti byl nejdůležitější červnový závod v Luzernu, kde Synek s Dolečkem dojeli v kompletní konkurenci třetí. "Pro nás šlo o důležité povzbuzení před olympiádou. Spravili jsme si tím náladu po Mnichově, kde se nám závod moc nepovedl," připomněl Doleček květnovou jízdu, v níž dojeli čtvrtí, když celou trať marně honili nejsilnější soupeře.

S kým by si to tedy měli v Aténách rozdat o medaile? "Největšími favority budou určitě loňští mistři světa, Italové Galtarossa se Sartorim. Počítat ale musíme i s Francouzi Vieilledentem a Hardym a se Slovinci Čopem a Špikem. Ti budou nepříjemní, ale po Luzernu už víme, že se s nimi dá závodit," vrátil se Synek k těsnému souboji, který pro sebe Slovinci rozhodli až ve finiši.

Na jiné sporty nebude čas

Do Atén zamíří celá veslařská výprava 9. srpna večer, do té doby si ještě dva dny zajezdí v Račicích a o víkendu budou odpočívat. Svěřenci Milana Dolečka staršího se na olympijské hry podívají poprvé v kariéře, zajímavou zkušeností proto pro oba bude pobyt v olympijské vesnici.

"Víme, že tam bude hodně velká jídelna... Volného času stejně moc mít nebudeme, takže nuda nehrozí. Je jen škoda, že už dva dny po našem sobotním finále letíme domů, takže se nebudeme moct zajít podívat na nějaký jiný sport. Třeba atletiku bych rád viděl přímo na stadiónu, ne jen z televize," litoval Synek plánovaného brzkého návratu z olympiády.

Reklama