Hlavní obsah

Do Atén se sjíždějí i odpůrci olympiády

ATÉNY

Jejich počet je podstatně menší než množství účastníků olympijských her v Aténách, dávají však o sobě také slyšet. Řeč je o odpůrcích olympiády, kteří krátce před začátkem her dávají v jejich dějišti nahlas najevo svůj odpor ke sportovní megaakci, velkému byznysu i přísným a nákladným bezpečnostním opatřením, která olympiádu provázejí.

Článek

Například v úterý večer několik stovek lidí uctilo před budovou řeckého parlamentu památku 13 dělníků, kteří zemřeli na staveništích olympijských sportovišť. Řečtí odboráři před parlament přinesli 13 bílých křížů s olivovými ratolestmi, které měly symbolizovat oběti výstavby olympijských stadionů.

Řecké odbory dlouhodobě kritizovaly nedostatečná bezpečnostní opatření na 36 sportovních staveništích. Podle řeckého ministerstva práce na nich zemřelo 11 lidí, aténská odborová centrála jich ale napočítala až 19, většinou Albánců. Počet zraněných stavebních dělníků odhadují odbory na 240.

Odboráři přičítají tuto smutnou bilanci tomu, že výstavba stadionů se dokončovala rychle a na poslední chvíli. Navíc byli na stavby najímáni nekvalifikovaní a málo chránění imigranti. Řecko je ostatně nechvalně proslulé tím, že si s pravidly bezpečnosti práce nedělá velkou hlavu. Ministerstvo práce tvrdí, že počet tragických neštěstí na olympijských staveništích se nijak nevymyká smrtelným nehodám na jiných stavbách.

Utlačované šičky

Počet obětí výstavby kritizovali i aktivisté z Řeckého sociálního fóra a dalších skupinek odpůrců globalizace, kteří v Aténách představili iniciativu nazvanou "Kampaň anti-2004". Nelíbí se jim, že se Atény kvůli hrám "proměnily v policejní stát" a že nadnárodní firmy na olympijských hrách vydělávají.

V úterý také oběhly svět fotografie žen, které s bílými maskami na tváři usazeny za šicími stroji upozorňovaly na kruté podmínky zaměstnanců firem, které vyrábějí sportovní oblečení. Dělníci za minimální mzdu pracují především v Asii v prašném prostředí a vedru, často i přesčas.

Reklama